Postimees 1993. aastal: esimene Iisraeli relvalaadung proovil Eesti kaitseväe käes

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See 15. septembril 1994 ilmunud pilapilt peaminister Laarist oli Urmas Nemvaltsi esimene karikatuur Postimehes.
See 15. septembril 1994 ilmunud pilapilt peaminister Laarist oli Urmas Nemvaltsi esimene karikatuur Postimehes. Foto: Repro

Laupäeva varahommikul teeb Eesti kaitsevägi oma õppepolügoonil esimese tuleproovi Iisraelist ostetud relvadega ütles Postimehele peaministri nõunik Tiit Pruuli.

Eesti valitsuse ja Iisraeli riikliku relvatööstuskontserni esindaja kirjutasid kümnetesse miljonitesse dollaritesse ulatuvale relvahankelepingule Tallinnas alla juba jaanuari algul, kuid Iisraeli palvel ei soovinud valitsus lepingu sõlmimist avalikustada enne esimese relvapartii jõudmist Eestisse.

Läinud esmaspäeval saabus Estonian Airi lennukiga Ülemiste lennuväljale esimene partii käsirelvi, lahingutehnikat ja laskemoona.

Nädal aega on kaitseväelased neid tundma õppinud ja täna näidatakse Iisraeli kuulipritside võimeid peaminister Mart Laarile, kaitseminister Hain Rebasele ja kaitseväe staabiülemale Ants Laaneotsale.

Tiit Pruuli nimetas relvatehingut otsustavaks läbimurdeks, sest see võimaldab Eesti kaitseväel üle minna NATO standarditele ja vältida sõltuvust Vene sõjatehnikast.

Kinnitamata andmeil müüb Iisrael Eestile raketisüsteeme, õhutõrjekahureid, suurtükke, granaadiheitjaid, kergekuulipildujaid, snaiperpüsse, kuulipildujaid, revolvreid ja laskemoona. Relvade eest ei tule tasuda kohe vaid osade kaupa mitme aasta jooksu.

22.05.1993

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles