Propastop: 9. mai jäi seekord tagasihoidlikumaks (3)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mai tähistamine pronkssõduri juures
9. mai tähistamine pronkssõduri juures Foto: Eero Vabamägi

Miks jäi eelmisel nädalal Tallinnas liikudes mulje, et  Georgi linte oli vähem näha kui varasematel aastatel, küsib Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Üheks põhjuseks võib nimetada Venemaal tekkinud diskussiooni lindi ja teiste Suure Isamaasõjaga seotud atribuutide kandmise üle. Näiteks soovivad Venemaa Riigiduuma saadikud algatada seadusemuudatuse, mis reguleeriks võidupüha sümbolite kasutamist. Eesmärgiks on kaitsta linti sobimatu ja kommertsliku kasutamise eest. Ühendus «Võidu vabatahtlikud» esitas enne 9. maid uue reglemendi, mille kohaselt tohib linti kanda vaid pintsaku revääril. Ebaeetiliseks peetakse lindi sidumist käekottide ja sõidukite külge, sellist kommet on idanaabri meedias hakatud nimetama kostümeeritud palaganiks. Küllap mõjutasid Venemaa muutunud hoiakud ka meie riigis elavaid inimesi linte vähem kasutama.

On võimalik, et mõju avaldasid ka Eesti venekeelses meedias kõlanud mõtted sellesama «palagani» sobimatuse kohta. Venekeelse Postimehe peatoimetaja ja ajalehe MK-Estonia toimetaja avaldasid arvamuslugusid, kus nad taunisid lintide toomist esiplaanile ja siira mälestamise tahaplaanile jäämist. «Kõik need Georgi lindid ja «tänan taati võidu eest» on minu arvates puhas pokazuhha. Siirus pole lintides. Siirus on mälus. Et mälestada ja mitte lasta korduda,» kirjutab Inna Melnikova MK-Estonias.

Oluliseks indikaatoriks ühiskonnas toimuva kohta on ka sotsiaalmeedia. Tänavu oli märgata, et postitajad ja kommenteerijad soovisid tähistada 9. maid pigem koduselt ja omade keskel. Kõlasid arvamused, et võidupüha ei saa olla ühe riigi kasutuses. Ka mitmed Surematu polgu marsi korraldajad mainisid intervjuudes, et paljud tähistajad jäid tänavu koju.

Oma väikese osa võis anda ka Eesti tolliametnike tegevus, kes konfiskeerisid Venemaa piiril partii Georgi linte. Nende suur kogus tekitas kahtluse, et linte soovitakse Eestis ebaseaduslikult müüa.

Mis saab edasi? Võimalik, et järgmisel aastal kogub populaarsust Surematu polgu aktsioon, mille rongkäigus Tallinnas osales tänavu 2000, Sillamäel aga näiteks 4000 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles