Juhtkiri: see ongi see Eesti asi!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Rakett 69» seitsmenda hooaja võitis Karl Vilhelm Valter
«Rakett 69» seitsmenda hooaja võitis Karl Vilhelm Valter Foto: ERR

Kui tekib tahtmine raadiosaatesse helistada ja rääkida, et noored on puha raisus ja üldse käib kõik alla, võiks veidi hoogu tagasi hoida ja vaadata enne televiisorist ära kasvõi mõned saate «Rakett 69» osad. Nii noorte kui selle saate üle on igati põhjust uhkust tunda. Ja mitte ainult uhkust – see võistlus-saade on tõesti põnev.

Eilne selle hooaja finaal oli justkui suusatajate Thomas Wassbergi ja Juha Mieto heitlus Lake Placidi olümpiamängudel (1980), kus otsustavaks sai lõpuks sekundi murdosa. Noorte teadusvõistlus sai eile oma ajaloo noorima võitja – 16-aastane Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 9. klassi õpilane Karl Vilhelm Valter saab auhinnaks Eesti Teadusagentuuri 10 000 euro suuruse teadusstipendiumi. Talle jäi võistluses vaid veidi alla Tartu kutsehariduskeskuse õpilane Gert Lees.

«Rakett 69» on oma žanris ja püstitatud eesmärkide mõttes väga hea. Muidugi tuleb tunnustada nii põnevate ülesannete loojaid, eestvedajaid kui toetajaid. Plaksutame! Nii poliitikutele kui meediajuhtidele, teadlastele ja publikulegi on aga kohane meelde tuletada, et noorte innustamine teaduse ja tehnoloogiaga tegelemisel ei ole veel kõik.

Eesti poliitikud on aastaid lubanud, et teaduse riiklik rahastamine saab olema üks protsent Eesti sisemajanduse kogutoodangust. See pole olnud lubadus ähmaselt kaugesse tulevikku, vaid parlamendi heakskiidetud kavades on olnud kirjas, et nii juhtub juba järgmisel aastal. Häda on selles, et need «järgmised aastad» on kulunud, ilma et me tegelikult panustaks teadusesse nii palju, kui on pidulikult lubatud ja hääletustega kinnitatud. Kahjuks ei adu valitsusliikmed, et tegu pole pelga sõnamurdlikkuse ja ebamõistliku koonerdamisega, vaid nii talitades hammustatakse tükke Eesti tuleviku küljest.

Eesti teadlaskonnas võiks üha rohkem levida arusaamine, et oma rahvaga rääkimine on nii vajalik kui ka võimalik. See on väikese rahva teadlaste kohustus vast rohkemgi ja selgemalt, kui see puudutab iga teadlast arvult suurte rahvaste juures.

Meediajuhid võiksid aga saada «Rakett 69» edust innustust ning üksiti mõista, et järgmistel trepiastmetel ei pruugi lahendused olla päris samad. Asi pole seejuures üldse halb, kui võrdleme seda kasvõi 10 või 15 aasta taguse ajaga. Vaadake Postimehe teadusportaali või lugege meie laupäevalisast AK teadlaste kirjutatud artikleid. Rahvusringhäälingu Tartu Ülikooliga koostöös sündiv veebiportaal Novaator teeb sisukat tööd ja loodetavasti leiab ka üha rohkem huvitatud lugejaid. Näidatakse suurepäraseid välismaiseid teadussaateid. Seda kõike ei tohi rumalusest ära kaotada, vaid tuleb ikka loominguliselt edasi minna.

Ja muidugi tuleb näidata, mida meie täistööjõus teadlased üldse teevad ja teadlaskarjääri tippu jõudnud vanameistrid teavad. See on Eesti asi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles