Taavi Minnik: Kreml fekaalide ja briljantrohelisega Navalnõi vastu (1)

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi möödunud neljapäeval pärast briljantroheliserünnakut.
Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi möödunud neljapäeval pärast briljantroheliserünnakut. Foto: Evgeny Feldman/AP/Scanpix

Aleksei Navalnõist on viimase rohkem kui kümne aasta jooksul küpsenud tõsiseltvõetav poliitik. Tõeliselt heitlike vaadetega – selle aja jooksul on Navalnõi jõudnud kuuluda liberaalsesse Jablokosse, marssida suurvene šovinistide marsil esireas, agiteerida hääletama kommunistide poolt jne – kisakõrist tänavapoliitikust on saanud arvestatav tegija.

Peamine tõestus küpsemisest on see, et 2018. aastal Venemaa presidendiks kandideerida lubanud Navalnõi on oma kampaania üles ehitanud elegantselt ja professionaalselt, seevastu tema vastane kampaania on üles ehitatud idiootselt. Või kuidas teisiti nimetada tema loopimist fekaalide ning briljantrohelisega. Viimane rünnak 27. aprillil tõi Navalnõile kaasa tõsised tagajärjed, kuna see kahjustas tema nägemist.

Sellised rünnakud tõstatavad küsimusi. Näiteks, miks ei suuda vene korrakaitseorganid tuvastada ründajaid, samal ajal kui lihtsatel blogijatel kulus vaid mõni tund selgitamaks välja, et selle taga seisab suurvene liikumise SERB aktivist, endine Harkivi tituška Aleksandr Petrunko, kes möödunud aasta lõpus teenis 15 minutit kuulsust, lennutades ameerika fotograafi Jock Sturgesi Moskva näitusel oma uriini. Tema kaaslane oli sama organisatsiooni löömamees Aleksei Kulakov.

SERBi selgroo moodustavadki endised Harkivi ja Dnepropetrovski tituškad, kes 2014. aastal pidid olema vene eriteenistuste tööriistad ja tegema sama, mida nendesarnane lumpeniseerunud poolkriminaalne element tegi Donetskis ja Luganskis.

Kui see ebaõnnestus, leidsid nad peavarju Venemaal, kus nad on jätkanud oma tegevust  korrakaitseorganisatsioonide kaitse ja eriteenistuste patronaaži all. SERB on nautinud täielikku karistamatust ning saanud detailset informatsiooni rünnakute ettevalmistamiseks oma ohvrite liikumise kohta. Jutt ei käi ainult Navalnõist,  samasuguseid rünnakuid on toime pandud ka näiteks Julia Latõnina, Vjatšeslav Kovtuni ja teiste võimukriitiliste vene avaliku elu tegelaste vastu. Internetiavarustest võib leida palju videosid nii Petrunko kui ka teiste temasarnaste SERBi löömameeste korraldatud rünnakutest ning provokatsioonidest.

Video 27. aprilli rünnakust Navalnõile jõudis silmapilk ka Putini lähikondlasele ja Ozero kooperatiivi kaasasutajale Juri Kovaltšukile kuuluva REN-TV serverisse, kusjuures ründajate näod olid hägustatud. See kõik räägib võimude olematust soovist ründajaid tabada. Pigem vastupidi – keegi Kremlist näeb fekaalide ning briljantrohelise loopimises tõhusat meetodit võitluses nn viienda kolonniga.

Põhimõtteliselt näitab see aga, kui madalale on kistud täna Vene riigiaparaat ja kogu ühiskond: ÜRO Julgeolekunõukogus lärmab Venemaad esindav marsruuttaksojuht ning tänavatel ja kunstisaalides loobivad FSB kureeritud makaagid briljantrohelist ja fekaale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles