Peeter Langovitsi tagasivaade: mai saabus põlenguga olümpiakeskuses

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Volbriööst sai 1995. aastal tuletõrjujatele tõsine katsumus. Ärevakstegev väljakutse saabus tuletõrje- ja päästeametile kell 3.07. Tallinna Olümpiapurjespordikeskuses valves olnud turvamees teatas tulekahjust tollase Pirita hotelliga samas majas teisel korrusel paiknevas linlaste seas populaarses Salocenteri kaubamajas.

Läbi sombuse linna kihutasid tuletõrjujad Pirita poole. Pirita olümpiakeskusest tõusis paksu musta suitsu ja kuna hoonestus asus ka hotell, oli antud kõrgendatud häire. Kõigepealt jõudis kohale Pirita komando, seejärel kokku 16 tuletõrjeautot linna kõigist päästekomandodest. Tuli levis kiiresti ja keskuse katusest olid leegid väljas. Õnneks suudeti panna tule levikule piir ja sellega säästa põlengust purjespordikeskuse teised osad.

Üle nelja tunni ränka tööd, kahjutuli sai kustutatud kell 7.30. Kaubamaja lai kaubasortiment – toidukaubad, kosmeetika, riided, autokeemia, mänguasjad, sisustuskaubad ja muu pudi-padi – põhjustas objektil levivaid mürgiseid gaase, mis raskendasid kustutustöid. Ära põles 400 ruutmeetrit müügipinda, kahjustada said kõrvalruumid, restoran ning katus. Hävinud suures müügisaalis ulatus tuletõrjujate sõnul veetase kustutustööde lõppedes lausa poolde säärde.

Inimesed õnneks viga ei saanud ja tuletõrje saabudes olid seal olnud töötajad ohutsoonist välja toimetatud. Kuna hotell ja pood asusid eraldi seisvates osades, siis otsest ohtu hotellile polnud ning selle elanikke ei evakueeritud.

Olümpiapurjespordikeskuse direktor Raimo Kägu rääkis, et tulekahjust teatas purjespordikeskuses valvanud ESSi turvamees. Samal ajal hakkas tööle ka müügisaali tuletõrjesignalisatsioon. Poe oma valvur ei viibinud ilmselt seal, sest siis oleks põlengust kiiremini teatatud. Oskuslik tegutsemine hoidis ära tule leviku suuremale alale ja päästis olümpiakeskuse mahapõlemisest.

Tuli sai alguse abiruumist, mida töötajad kasutasid puhkenurgana. Seal puudusid signalisatsiooniseadmed. Tulekahju oletatavaks põhjuseks peeti elektriseadmete hooletut kasutamist.

Perefirmal AS Salocenter hävis müügisaal koos sisustusega ja kahe miljoni krooni eest kaupa. Õnneks jäi tulest puutumata maja viiendal korrusel asunud Salocenteri mööblisalong ning suurt kahju kannatanud firma lootis oma tegevust jätkata sellel pinnal. Kahjuks puudusid nii AS Tallinna Olümpiapurjespordikeskusel kui firmal kindlustuslepingud ning kõik kahjud nende kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles