Vastulause: anarhismi ja vahhabismi võrrelda ei tasuks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anarhistid Tammsaare pargis.
Anarhistid Tammsaare pargis. Foto: Toomas Huik/Postimees

Selle nädala Postimehes võrdles välisküljel Margus Parts 20. sajandi alguse anarhiste ja sunniitliku äärmusorganisatsiooni Daesh. Mõistmata anarhismi teooriat ning vahhabismi olemust, on taolised võrdlused kerged tulema, kirjutab kunagise anarhistliku liikumise PunaMust üks asutajatest Andres Kiisel.

Võrrelda saab kõike. Nii tankil kui lapsevankril on rattad, seega?

Anarhism kui sotsiaalpoliitiline ja majanduslik teooria tekkis 19. sajandil, vastanduti nii marksismile kui ka kehtivale industriaalrevolutsiooni-järgsele ühiskonnakorraldusele. Anarhistlikud ideed kogusid kiirelt populaarsust töölisliikumises Euroopas ja Ühendriikides. Suurim anarhistlik organisatsioon oli 1905. aastal asutatud Maailma Industriaaltööliste Ühing (IWW).

Postimehes ilmunud artiklis nimetatud «äärmuslastest pommipanijad» olid reeglina individualistlikud anarhistid, kes nimetasid terroritaktikat propagandaks tegude kaudu. Nii nagu terrorirühmitused, kes tegutsevad islami nimel, olid ka 20. sajandi anarhistidest terroristid vähemus, kes ei omanud kuigi suurt protsentuaalset poolehoidu. Peamiselt tegutsesid anarhistid tööõiguste eest võitlemisega, nii peame kaheksatunnise tööpäeva eest tänulikud olema muuhulgas ka anarhistidele.

Ehk kõige kohatum oli võrdlus Daeshi ridadesse suunduvate lääne islamistide ning rahvusvaheliste anarhistide vahel. Hispaania kodusõja aegu mil suur osa Katalooniast oli anarhistlik territoorium, suundusid Franco fašistide vastu võitlema ka paljud anarhistid üle maailma. Kui tahta tõmmata paralleele tänasega, siis tuleb vaadata Põhja-Süüria kurdide omakaitseüksuseid, kes on olnud üks efektiivsemaid jõudusid võitluses Daeshi vastu. Nimelt on nende juurde loodud ka Türgi ja lääne anarhistide, antifašistide ning muude «lumehelbekeste» üksus – Rahvusvaheline Vabaduse Pataljon. Parempoolsete peamiseks relvaks on jäänud nende klaviatuur.

Andres Kiisel on kunagise anarhistliku liikumise PunaMust üks asutajatest ja anarhistliku kultuurikeskuse Ülase12 kollektiivi liige.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles