Anneli Ammas: pühak-peaminister (16)

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ammas
Anneli Ammas Foto: SCANPIX

Meeldetuletus

Jüri Ratas on peaminister sellepärast, et ta on Keskerakonna esimees. Jüri Ratast ei valitud rahvahääletusel peaministriks kui erakordset inimest, kellel pole vähimatki seost ühegi parteiga, ja kindlasti mitte Keskerakonnaga. Ratas on kõigepealt Keskerakonna esimees ning alles seejärel – tänu poliitilistele kokkulepetele ja aritmeetikale nii oma erakonnas kui ka teiste erakondadega – võinud endale lisada tiitli «peaminister».

Unustus

Ratas teeb juba pool aastat pühaku nägu. Nägu, nagu poleks tal midagi pistmist sellega, mida Keskerakond teiste mõjukate erakondlaste kaudu, eriti ainuvõimulises Tallinnas iga päev teeb ja kuidas uuteks valimisteks valmistub. Ehedaim näide pärineb kolmapäevaõhtusest «Aktuaalsest kaamerast», kui ta lausa solvus, kui tema käest seda küsiti. On lihtsalt üks soliidselt riides ja sirge seljaga Jüri Ratas, justkui Pauluseks saanud Saulus, kes kehastab Stenbocki majas kui kristalltornis ainuisikuliselt ümbersündinud puhast Keskerakonda.

Kohtuvõitluseks valmistuv Edgar Savisaar ei satu kusagil ühele pildile Jüri Ratasega. Nad vist ei tunnegi enam teineteist ja kindlasti ei tea Ratas Stenbocki majas, et venekeelses meedias, venekeelseile inimestele näidatakse ikka ja jälle lapsi ja vene inimesi armastavat Savisaart, kinnitades Keskerakonna põhivalijaile, et Savisaar on jätkuvalt meiega, Keskerakonnaga. Pühakust Ratas ei tea sellisest manipulatsioonist kohe kindlasti midagi.

Täiesti kindlalt ei tea Ratas sedagi, et Tallinna venekeelses linnalehes Stolitsa ilmuvad regulaarselt lood ja laulud tema enda kui peaministri suurepärastest, Eesti vene inimestele korda minevaist saavutustest. Eestikeelsed Keskerakonna valijad ning kõik teised eestikeelsed inimesed, kes veidigi uudiseid jälgivad, teavad, et Ratas käis hiljuti Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva alguse puhul Peterburis ja osales seal Jaani kirikus pidulikul üritusel.

Arvate, et sama sõnumit edastas ka venekeelne Stolitsa? Ei, seal oli esikohal suur pilt, kuidas Ratas käis asetamas lilli pommiplahvatuses kannatanud Peterburi metroojaama ette. Ja kuigi Eesti inimesed teavad, et Ratas Peterburis ametlikult ühegi võimukandjaga ei kohtunud, jutustab Stolitsa, kuidas tänu Ratase visiidile naaberriiki hakkavad vaenusuhetest Eesti ja Venemaa vahel viimaks sõprussuhted saama. Ratas kindlasti ei tea sellistest erinevustest eesti- ja venekeelses kohalikus inforuumis midagi.

Ratasel pole pistmist ka sellega, millist venekeelsele ja Putini-meelse meedia mõjuväljas valijale suunatud mõjutamistööd teeb Yana Toom. Ja kindlasti ei ole tal midagi tegemist Keskerakonna aseesimehe Jaanus Kariliaidiga, kes ägedamale osale valijaist Keskerakonna poolt ekrelikke marusõnumeid edastab.

Iseenesestmõistetavalt ei tea Ratas midagi, temasse ei puutu kuidagi miski, mida näidatakse Tallinna Televisioonis ja otsustatakse linnavolikogus. Ratase mälupuudus ulatub niikaugele, et ta võib avali silmi kaamerasse vaadates kinnitada, et ei teagi, et Tallinnas on juba pikki aastaid Keskerakonna ainuvõim. Hoidku sellest, et ta mäletaks, et pealinna volikogu otsustab seda, mida Keskerakond ja selle linnajuhid soovivad.

Aimdus

Ühte soovi peaminister erakonna esimehena siiski mäletab: Tallinnas tuleb säilitada ainuvõim ka pärast sügisesi valimisi. Umbkaudu võib ta isegi mäletada, et selleks on vaja Keskerakonna senised põhivalijad, venekeelsed tallinlased Lasnamäel ja teistes suurte majadega linnaosades, endaga hoida.

Ta võib aimata, et ainuüksi neist eestikeelseist valijaist, kes peaministri jutlustajakõnest  lummatud on, ei piisa ei Tallinnas ainuvõimu säilitamiseks ega ka selleks, et kahe aasta pärast üleriigilistel valimistel supertulemus saavutada ja Stenbockis edasi õitseda.

Milliseid madalaid, korruptiivseid, silmakirjalikke, valelikke, populistlikke meetodeid võimu säilitamise nimel Keskerakond häbenemata kasutab, ei puutu pühakust peaministrisse Jüri Ratasesse.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles