Juhtkiri: ettevaatlik koalitsioonilepe

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Värsket koalitsioonilepet võib iseloomustada sõnaga «ettevaatlik» – enamik valimislubadusi peaks täidetama aastal 2014 või 2015. Just selleks ajaks loodetakse saada riigieelarvega sellisesse seisu, et lubaduste täitmiseks ka raha jätkub.

 Enamgi veel – koalitsioonilepe lubab 2014. aastaks viia valitsussektori eelarve ülejääki ning seda ülejääki kasvuaastatel ka hoida. See on võimalik, kui optimistlikud ennustused tõeks osutuvad, ent kui ei osutu, siis …

Mõnevõrra murelikuks teeb asjaolu, et lisaks koalitsioonileppes lubatule on riigil veel rahaliselt mahukaid kohustusi. 2014. aastal lisandub juba taastunud teise samba sissemaksetele ka kompenseerimisskeem ja riigi aastane teise samba arve ulatub siis üle 200 miljoni euro.

2013. aastal tuleb Eestil teha esimene sissemakse Euroopa stabilisatsiooni mehhanismi ning praeguste hinnangute kohaselt on meie osa selles kolme aasta jooksul 148 miljonit eurot. Nii et mure meie suutlikkuse pärast nii lubadusi kui ka võetud kohustusi täita on asjakohane.

Mõned lahendused tekitavad siiski pettumust. Emapension ehk koalitsioonileppe sõnastuses vanemapension on vaid seni valitsenud ebaõigluse lõpetamine. Seda tulnuks teha nagunii. Ent seda ei saa lugeda lubatud «pensionilisaks laste arvu pealt».

Teine on maamaksu kaotamine kodualuse maa pealt. Idee on hea, seda eelkõige inimese vaatepunktist, sest omavalitsuste eelarved sellest muudatusest suuri kaotusi ei kanna.

Samas – koalitsioonilepe piiritleb maksuvabastuse 1500 ruutmeetri või kahe hektariga; maa korralist hindamist pole tehtud juba kümme aastat – loogiline on eeldada, et see võetakse varsti ette, ja loogiline on ka, et maa hind tõuseb. Ning kui mõni omavalitsus otsustab tõsta maksumäära lubatud maksimumini, siis võib suure krundiga eramaja omanik avastada, et kodukulude vähenemine on siiski pigem sümboolne.

Kuid peale tõsiste lubaduste võib koalitsioonilepingust leida ka mõned punktid, mis panevad suure elevusega valitsuse tegemisi jälgima. Nii näiteks kaalutakse alkoholiaktsiisi kohaldamist ka kosmeetikatoodetes sisalduvale alkoholile.

Jääme huviga ootama, millal odekolonnipudelid pandipakendisüsteemi kuuluma hakkavad. Samuti lubatakse koolist väljalangemine viia miinimumini. See on kahtlemata oluline probleem. Aga mis on miinimum? Null?

Koalitsioonilepe lubab veel täpsemalt seadustada kodussünnitamise ja see on küll vahva – üks mure on eesti rahval nüüd kaelast ära!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles