Postimees 1935. aastal: kriitiline seisukord Bulgaarias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mässukavatsus valitsuse vastu? Kaks endist peaministrit ja rida silmapaistvaid politikategelasi areteeritud.  

Sofiast, 19. apr. Bulgaarias puhkes ootamatult valitsuse kriis. Neljapäeval pärast lõunat esitas kabinett terves koosseisus kuningale lahkumispalve, mis vastu võeti. Kuningas tegi lahkuvale peaministrile ülesandeks jätkata jooksvate asjade ajamist kuni uue valitsuse moodustamiseni.

Ajakirjanikke jutule võttes seletas peaminister kindral Pencho Zlatev, ta olevat sunnitud olnud sarnast sammu sellepärast, et tema eelkäija, endine peaminister Kimon Georgiev ja mõned politikategelased juba käesoleva aasta jaanuarikuust saadik olevat intrigeerinud valitsuse vastu ja püüdnud seda kukutada. Pealegi olevat professor Aleksandar Zankov nõudnud valitsuselt sõjaväe väljalugemist politikast selleks, et võimaldada üksmeele jalule seadmist krooni, sõjaväe ja rahva vahel.

Sepitsused saanud aga teatavaks valitsusele, kelle käsul Georgiev, Zankov ja nende sõbrad areteeriti neljapäeva hommikul ja saadeti Sofiast välja Burgasse, Mustamere kaldal. Väljasaatmise otsus olevat aga tekitanud mässu peaministri enese sõprade seas valitsuses. Asjade edasine areng olenevat nüüd kuningast, kelle kavatsused pole teada.

Reuteri teatel on Bulgaarias oodata sõjaväelise kabineti kujundamist. Kahe endise peaminitri väljasaatmine tekitas kogu Bulgaarias suure pinevuse. Kogu päeva jooksul olid sõjaväed kasarmutes alarmivalmis, et võimalikkude rahutuste korral välja astuda.

19.04.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles