Priit Pullerits: vaata, kellega sa paati istud! (3)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pullerits
Priit Pullerits Foto: Margus Ansu

Seda poleks tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskist küll oodanud. Võtta laupäeva hommikul ette sajakilomeetrine Võhandu maraton on roosa partei juhilt tummine mehetegu. Pulsi lööb tal kindlalt punasesse. Pikaks päevaks.

Veel vähem oleks osanud oodata, kellega koos Ossinovski kahekohalisse matkasüsta istub. Tema paarimees on rahvusringhäälingu tippsaate «Pealtnägija» ajakirjanik Kristjan Pihl, kes tegi endale varem nime Eesti Ekspressi veergudel.

Aga küsimus ei ole siin selles, kui mitmenda koha nad saavad ning kui mitu tundi kaotavad võitjale. Pihlile on kahtlemata küsimus selles, et saaks «Pealtnägijasse» värvika loo. Vaevalt Ossinovskigi omakasuta osaleb – poliitik peab ju pildil püsima. Ülejäänuile võiks saada küsimuseks, kuidas küll mahuvad poliitik ja ajakirjanik ühte paati.

Jättes kõrvale, et olen loomulikult Ossinovskile sportlikult ja Pihlile professionaalselt kade – mis ei vasta muide tõele, sest ma pole üldse veeloom –, siis kas teil ei teki küsimust, ega rahvusringhääling ole valitsusega sõna otseses mõttes ühte paati maandudes liiga kaugele läinud?

Asi on selles, et kui istute kellegagi pika päeva vähemalt tosin, tõenäoliselt palju enamgi tundi ühes paadis, siis paratamatult vennastute. Sest nonde pikkade tundide jooksul näete lõputult vett ja vilet. Selleks et lõpuni vastu pidada, tuleb teineteist toetada ja turgutada, hingata ja tõmmata ühes rütmis. Ja kui siis viimaks finišisse jõuate, olete nagu relvavennad, kes õlg õla kõrval lahingust läbi käinud.

Kas pärast sellist vennastumist saab uskuda, et «Pealtnägija», miks mitte kogu ERRi käsitlused Ossinovskist ja sotsidest on objektiivsed ja usutavad? Pihl tegi möödunud kuul head tööd, kui paljastas haigekassale esitatud võltsarved, mis riivas otsati ka Ossinovskit, kellega ta oli alustanud ühistreeninguid. Ent isegi kui kõik, mis ekraanilt paistab, tundub edaspidi väliselt vinks-vonks, ei saa me mitte kunagi teada, mis probleemi või skandaali võib «Pealtnägija» või ERR jätta seoses Ossinovskiga kajastamata lihtsal põhjusel – sest Võhandul toimus vennastumine.

Tunnistan: olen isegi piiril žongleerinud. Aastaid tagasi sõitsin reportaaži tegemise eesmärgil koos toonase peaministri Andrus Ansipi ja tema turvameeskonnaga jalgrattaga Tallinnast Tartusse. Mis mul on enda õigustuseks öelda? Ehk äkki seda, et ei pedaalinud Ansipiga tandemrattal ega «istunud» kordagi otse tema tuules.

Pisiasjad, eriti eetikaküsimustes, on teinekord otsustavad. Pihli idee teha saade Ossinovski heitlustest ja kannatustest Võhandul on igal juhul atraktiivne. Aga selle teostus saaks ajakirjanduslikult puhtam, kui ta ei teeks Ossinovskiga otsest koostööd, vaid osaleks eraldi alusel ja jälgiks kõrvalt, kuidas minister vaeva näeb. See on ju elementaarne tõde: ära istu ajakirjanikuna kunagi, mitte kunagi poliitikuga ühte paati!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles