Postimees 1934. aastal: Tartusse ametnikest linnaorkester?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiul
Viiul Foto: LITBIR Elaine/LITBIR Elaine/ArenaPAL/Scanpix

Tartu Orkestrantide Ühing on pööranud avaldusega linnavalitsuse poole, et Tartu asutataks Skandinaavia riikide eeskujul linnaorkester.

Selles omapärases ettepanekus märgitakse kõige pealt seda, et tartu orkestrimuusika näitavat järjest languse tendentsi ja kui asi praeguses suunas edasi areneb, siis hääbub Tartu orkestrimuusika täielikult.

Suurem osa Tartu orkestrantidest on praegu teenistuseta ja majanduslikul raskes seisukorras. Pealegi on muusikameestel raske teistel kutsealadel tööd teha, kuna nad on oma aja kulutanud muusikaõppimisele.

Kõigil neil põhjustel palutaksegi linnavalitsust kaalumisele võtta linnaorkestri asutamise küsimust. Orkestrandid oleksid linnaametnikkudeks, teenides kantseleides, kontrolööridena jne. ja üldse neil aladel, kus eriline oskus pole tarvilik. Ametnikud saavad kindla palga ja peavad orkestris tasuta mängima.

Orkestrantide ühingu arvates oleks ka Tartus linnaorkestri asutamine läbiviidav, ilma et see linnale erilisi kulusid juure tooks. See summa võiks saada «Vanemuise» toetuse arvelt (iga aasta 10 000 kr), kuna «Vanemuisele» võiks linn anda oma orkestrit kasutamiseks, sest osa orkestri ülalpidamise kulusid saaks katta suvemuusikast saadud tuludega (7-8 tuh. kr.). 18.04.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles