Aleksandr Goltz: võib-olla vahetatakse Vene õhutõrje ülem Süürias välja (6)

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Goltz
Aleksandr Goltz Foto: Internet

Ameerika presidendi Donald Trumpi avaldus, et Süüria president Bashar al-Assad on ületanud järjekordse keemiarünnakuga oma rahva vastu punase joone, oli Venemaale märk sellest, et tõepoolest on esmakordselt oodata jõulist vastust teiselt poolt Atlandi ookeani, räägib intervjuus Postimehele Vene sõjandusekspert Aleksandr Goltz.

Ühendriikide jõudemonstratsioon Süürias pani Venemaa haput nägu tegema. Juba on Moskva jõudnud ameeriklaste tegevuse hukka mõista, aga samas on avaldanud lootust, et see jääb viimaseks taoliseks katseks. Goltzi hinnangul on nüüd on pall Venemaa käes ja oodata on kolme võimalikku stsenaariumi.

Esimese puhul lähevad venelased kas Süürias või kusagil mujal maailma otsas – Ukrainas või Liibüas – üle vastutegevusele. Teine võimalus on see, et Kreml teeb halva mängu juures head nägu ja on nõus mängima teist viiulit geopoliitilistel teemadel. Kolmas ja viimane aga see, et Venemaa tunnistab Ühendriikide monopoli maailmakorra tagamisel ja tuleb saba jalge vahel Süüriast ära.

Milliseid samme võib nüüd Venemaalt oodata pärast Ühendriikide raketilööki Süüria õhuväebaasile?

Selle kohta võib ainult oletusi teha. Kõik oleneb sellest, millised meeleolud valitsevad [Venemaa juhtkonnas] ja kas ollakse valmis võtma riske.

Praegu peab ütlema, et Venemaa tegi väga ettevaatliku märkuse. Ütleme üldistades, et Venemaa on ilma jäetud õigusest tähtsates asjades kaasa rääkida.

Ainuke, mis kutsub ettevaatlikkusele, on see, et enam ei pruugi suurriigid oma tegevusi kooskõlastada. Kui Ühendriigid ei annaks enam teada selliste sammude kohta, võib Venemaa teha omapoolse käigu nii nagu teised. See on suletud ring.

Kas see rünnak tuli Venemaale üllatusena?

4. aprillil ütles Trump, et ta on muutnud oma suhtumist Süüria presidenti ja et viimane on ületanud punase joone. Seega üllatusest ei saa siin rääkida. Veel enam, venelastele anti ju kaks tundi enne rünnakut teada.

Ameeriklaste raketilöök ja mitme nädala tagune vahejuhtum Iisraeli lennukitega on näidanud, et venelaste piirkonda paigutatud õhutõrjeraketikompleks S-400 on ebaefektiivne.  Kas võib öelda, et kogu selle tehnika saatmine sinna ja jutud selle ümber osutus lihtsalt pokazuhhaks?

Ei. On suur vahe, kas ei suudetud või ei tahetud seda kasutada. Ilmselt ei läinud see käiku sel põhjusel, et ameeriklaste tegutsemisest oldi teadlikud. Kordan, Venemaa ja Ühendriikide vahel on sõlmitud memorandum, mis näeb ette sõjalise tegevuse koordineerimist Süürias.

Kui tõenäoline on, et Venemaa saadab veel raketitehnikat Süüriasse?

See ei oma praegu tähtsust. Seal on niigi palju tehnikat. Võib-olla läheb tõesti nii. Aga võib-olla vahetatakse homme Vene õhutõrje ülem Süürias välja. Kõik on võimalik.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles