Postimees 1897. aastal: haigusi tuleb tunda

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiguste eest peab inimene ennast hoidma, sest tervis on inimese kõige ülem ilmalik vara. Rikkus ja jõud, tugevus tööle ja osavus uurimisele saab meile üksi tervise olekus osaks. Tööpõld ja vaimuväli nõuab tervet ihu ja hinge rammu, kui meie säält rohket saaki, elu ülespidamist ja kosutust, vara ja rõõmu lõigata ja enesele pärida võime. Tervist kaitsta ja haiguste eest hoida, peab siis inimese hool ja mure olema, kui ta elada ja lõbu tunda, edasi püüda ja kõrgema hariduse järjele jõuda tahab.

Haiguste eest hoida aga võib ka inimene, kui ta haigusi tähele paneb, nende sündimist uurib ja nende olekut tundma õpib. Seda on inimeste sugu juba ajaloo algusest saadik ikka püüdnud, ja kõige vanemate kuulsate rahvaste seas elasivad ka kuulsad arstid ja tohtrid, tervise eest hoolitsejad ja haiguste tundjad ning ärapeletajad.

Vanad egiptlased ja greeklased, kes tuhandete aastate est kõige kõrgema selleaegse inimeste hariduse järje pääl seisivad, tundsivad inimese keha olekut ja tema tervist rikkujaid haigusi kaunis hästi, ja nende seas elasivad arstid ja looduseuurijad, kellel niisama terav mõistus, tähelepanemise osavus ja mõtete võimus päriseks oli, nagu meie aegsetel kuulsatel arstidel ja tohtritel. 31.03.1897

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles