Postimees 1933. aastal: Kadrioru lossile ei ehitata mansardkorrust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval oli riigivanema juures suurem nõupidamine Kadrioru lossi ümberehitamise asjus. Kinnitati lõplikult need muudatused, mis vahepeal otsustatud Kadrioru lossi ümberehituse kavas.

Peale selle, kui avalikkusele teatavaks sai Kadrioru lossi ümberehituse kavatsus, tekkis mitmes asjaomases ringkonnas kavade ja plaanide vastu opositsioon. Neid arvamisi arvesse võttes anti asi kaalumiseks arhitektuur-komiteele, kes ka asus seisukohale, et lossi endise ilme muutmata jätmise mõttes ei saa ehitada mitte mansardkorrust, vaid katus peaks jääma niisugune, nagu ta praegu on.

Sellele vaatamata ehitatakse katuse alla siiski eluruumid teenijate tarvis. Ka katuse aknad jäävad endised. Juure ehitatakse ainult kummalegi poole külge üks aken, mis on samasugune kui praegu olemas olevad aknad. Lossi taha tuleb juureehitus, kui lossi üldse tahetakse kasutada esinduslossina. Ühekordse juureehitusega kaasas oleks ka lahtine rõdu. Kavade ümbertöötamine anti arhitekt Soansi kätte.

Need kava muudatused on ka riigivanem heaks kiitnud.

30.03.1933

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles