Postimees 1937. aastal: õpetajad peavad palka ebaõiglaseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil tahvel. Illustreeriv foto.
Pildil tahvel. Illustreeriv foto. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval esitati Õpetajate Koja poolt riigivanemale, haridusministrile ja majandusministrile pikem märgukiri õpetajate palkade asjus.

Nagu selgub majandusministri seletuskirjast riigi uue eelarve juurde, on riigiteenijate palka, võrreldes 1930./31. aastaga keskmiselt tõstetud 5,1 protsenti, kusjuures riigiteenijate palk ulatub keskmiselt 93,8 kroonile. Kui siia juurde arvestada korteri, varustuse ja laste abirahad, siis on palga tõus 9,6 protsenti. Kui aga võrrelda õpetajate palkasid, kes moodustavad umbes 1/5 riigilt palkasaajate koguarvust, siis ei ole nende palgad tegelikult tõusnud, vaid koguni vastupidi – võrreldes 1930./31. a. ja 1937./38. eelarve aastat, ilmneb keskmiselt langus 15 prots.

Selgub, et riigiteenijate palgatõusu on teostatud osaliselt õpetajate palkade arvel ja et õpetajate palgaolud on viimase 7 a jooksul halvenenud, võrreldes teiste riigilt palkasaajate omaga, keskmiselt 20-25 protsenti.

Nende andmetega arvestades Õpetajate Koja juhatus palub, et sarnane ebaõiglane vahekord riigiteenijate ja õpetajate suhtes kaotataks ja õpetajate palka samal määral parandataks. 25.03.1937

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles