PÄEVAINTERVJUU Paavo Nõgene: me pole loomeinimeste toimetulekuga lõplikult rahul

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene kinnitati täna uuesti ametisse aastani 2022. Enda sõnul eelistas ta ministri pakkumist võimalusele kandideerida ERRi juhiks, kuna ei soovinud siduda end ühe kitsa valdkonnaga.

«Olen valdkonnas töötanud juba 22 aastat, kultuuriministeeriumi kantslerina jookseb täna viies aasta,» kinnitas Nõgene oma asjatundlikkust valdkonna eestvedamisel, «kuid eesmärke seatakse eelkõige ametnike, ministri ja valitsuse poolt.»

«Lähiaastate märgilised sündmused on kindlasti Euroopa Liidu eestistumine ja järgmisel aastal Eesti Vabariik 100 tähistamine. Konkreetsetest ülesannetest rääkides, käib ministeeriumis lahenduste otsimine loovisikute sotsiaalsete garantiide parandamiseks. Osaliselt on seal juba lahendusi tekkinud, kuid me pole nendega lõplikult rahul,» sõnas Nõgene.

Vabakutseliste toimetulek paraneb

«Kui üks näitleja töötab kolmes eri teatris vabakutselisena, siis maksuamet suudab täna juba kokku summeerida need erinevad palgad ja kui miinimummäär on täidetud, rakendub ka ravikindlustus,» tõi kanstler näite.

Nõgene hinnangul on täna palju selliseid loomeinimesi, kes on ise valinud vabakutselise tee ega soovigi hakata ühe kindla asutuse hingekirjas figureerima. Nende inimeste toimetulek sõltub ennekõike neist endist ning kantsleri sõnul ei saa öelda, et loomeinimeste olukord tänases Eestis iseäranis kehv oleks.

Ministeeriumi vahenditest saab täna palka ligikaudu 4000 kultuuriinimest, samuti on suurenenud Kultuurkapitali antavate toetuste kogusumma. «Võimalusi tuleb kultuurivaldkonda iga aastaga juurde,» oli kantsler optimistlik.

ERRi juhiks ei soovinud

«Vastab tõele, et rahvusringhääling on väga huvitav organisatsioon, minule väga hingelähedane. Mõtlesin väga pikalt, kuid kultuuriministri ettepanek panustada mõned aastad veel laiemalt kultuuri ja sporti, mitte minna tagasi ühe asutuse kesksesse tegevusse, köidab mind. See oli määrava kaaluga ettepanek,» tõdes Nõgene.

«Lõppude lõpuks olen ma 37-aastane ning kui tahet ja kirge jagub, küll siis saab ka järgnevatel kordadel kandideerida.»

Vaata täispikka intervjuud videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles