Postimees 1938. aastal: Ühendriikide üleskutse rahule ja koostööle maailmas (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cordell Hull,  USA riigisekretär 1933-44.
Cordell Hull, USA riigisekretär 1933-44. Foto: TopFoto/SCANPIX

Washingtonist. Välisminister Cordell Hull avaldas rahulolematust maailma poliitilise seisukorra arenemise kohta viimasel ajal.  

Ameerika vajab, jätkas Hull, tugevat relvastust ja positiivset välispoliitikat. Sel puhul ei ole riigipresident Kaug-Ida konfliktiks maksmapannud erapooletuse seadust. Ühendriigid ei kavatse mängida politseiniku osa maailmas, siis samuti nad ei loobu pingutusest rahvaste õiguse ja tuntud põhimõtete uuesti jalule seadmiseks.

Hull ütles, et Ameerika valitsus jätkab kogu maailma suhtes mittevahelesegamise poliitikat ilma paha tahteta ühegi rahva suhtes ja tõsise sooviga olla sõprusvahekorras kõikidega. Sama ajal püüab ta anda vastavat kaitset Ameerika kodanikkudele ja huvidele kõikjal.

Viimastel kuudel püüdsime meie avaldada moraalset mõju ja töötada kõikide rahuarmastavate rahvastega nende põhimõtete toetamiseks, mis on vajalikud kestva rahu süvendamiseks. Meie oleme igal võimalikul juhul kinnitanud vajadust säilitada ja praktiseerida ratsionaalseid põhimõtteid tsiviliseeritud rahvaste vahekordades ja meie oleme ka selles mõttes pöördunud tungivate üleskutsetega teiste rahvaste poole. /…/ «Isolatsioon ei ole julgeoleku vahend: see on julgeoleku puudumise viljarikas allikas.» 18.03.1938

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles