PÄEVAINTERVJUU Karilaid Michalile: kui saaksime, siis kaotaksime e-valimised (11)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kui saaksime, siis meie e-valimised kaotaksime,» sõnas Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid Postimehe stuudios, «aga see on kompromiss.» Koalitsioonierakonnad esitasid parlamendile eelnõu, mille kohaselt lüheneks elektroonilise hääletamise aeg seniselt 7 päevalt kolmele päevale.

«Jüri Ratase kiituseks tuleb öelda, et tema on olnud e-valimiste usku ka siis, kui Keskerakonna volikogu võttis vastu teistsuguse positsiooni. Tema on oma poliitilises liinis järjekindel,» kommenteeris Karilaid erakonna esimehe vaateid.

«Jaanusel on alati mingi oma lugu sellest, kuidas elu on,» kommenteeris Reformierakonna fraktsiooni liige Kristen Michal, «mina olen ministrina majandus- ja küberjulgeoleku teemadega tegelenud ning Eesti e-võimekus on alati teinud meid teiste riikide seas huviobjektiks.»

«Meid peetakse digilahendustes väga kaugele jõudnud riigiks. E-valimised on meie eduloo osa, koos tulude deklareerimise, e-kooli ja muu sellisega,» tõdes Michal ning lisas, et Reformierakonnale on suur üllatus, et endised koalitsioonipartnerid on nüüd Keskerakonna selja taha koondunud.

«Kahtlemata on see üllatus. Kui nägin, et Erki Savisaar läks südamliku muigega pulti ja ütles, et eelnõule on alla kirjutanud kolm koalitsioonierakonda, siis see on üllatus, kui erakonnad nagu IRL on selle taga, kes teavad, et Eesti kuvand väljaspoole on tegelikult väga tähtis.»

«Minu jaoks on see pettumus, nagu ka kogu hoiaku kultiveerimine, et me ei tea, mis seal arvuti sees on – ärme igaks juhuks tee midagi,» nentis Michal.

«Kui tahame masinapurustajate liikumisega minna tagasi aega, kus ametnik on kõige tähtsam inimene, siis kulutame kõigi aega ja see on tee minevikku,» lisas ta.

Karilaid seevastu peab valimisi teistest elektroonilistest lahendustest erinevaks: «See on võimu delegeerimine. Reformierakond sai oma hoo sisse aastal 2007, kui e-valimised olid täies hoos. See on nende propaganda masinavärk, et Reformierakond on majanduse erakond.»

«Korruptsioonijuhtumeid eiratakse – see on teadlik hoiak. Püütakse ennast siduda uuendusmeelsusega, mis tegelikult on puhas bluff.»

Vaata täispikka intervjuud videost.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles