Scott Abel: Apollo 8 uues kuues – turismiobjekt Kuu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Abel
Scott Abel Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ameerika ettevõtja Elon Musk andis sel nädalal teada, et kavatseb juba järgmisel aastal muuta kosmose kättesaadavaks tavaturistidele – mitte lihtsalt Maa-lähedasele orbiidile, vaid lausa Kuu juurde, kirjutab kolumnist Scott Abel.

Elon Musk on meie tegelikus maailmas arvatavasti kõige lähem vaste muidu filmilinalt tuntud Tony Starkile. Lõuna-Aafrikas sündinud kanadalane-ameeriklane on suutnud end näidata tehnoloogia- ja innovatsiooniguruna, kel jagub vara, et teha teoks kõik, mis tal vähegi pähe tuleb – täpselt nagu igakülgselt andekas Raudmees, ainult et ilma kõikvõimsa turviseta.

Ajakiri Forbes hindas veebruaris, et Elon Muski varandus lennutab ta maailmas rikkuselt 94. kohale. Tesla Motorsi tegevjuhi ja tootekujundajana on ta viimasel kümnendil vaeva näinud täiselektrilise auto kõigile kättesaadavaks muutmisega. Musk on käivitanud päikeseenergia ja tehisintelligentsiga tegelevaid idufirmasid ning töötanud enda välja pakutud kiirtranspordisüsteemi Hyperloop kallal, mis kindlustaks maismaareisijatele lennureisiga võrreldava kiiruse.

Ent Muski tõeline lemmik on lennundusettevõte SpaceX. Selle raames on välja töötatud kanderakett Falcon 9, mis tänu täielikule taaskasutavusele on tuntavalt vähendanud laadungi orbiidile toimetamise kulu. Möödunudaastasel uhkel pressikonverentsil kõneles Musk kavast viia inimesed juba järgmisel kümnendil viimaks Marsi pinnale ja koloniseerida see planeet, millest peakski saama SpaceXi raketitehnoloogia lõppeesmärk.

NASAga sõlmitud miljardeid dollareid väärt lepingut täites on SpaceX toimetanud juba laadungeid rahvusvahelisse kosmosejaama ega ole enam kaugel mehitatud kosmosekapsli Dragon ülessaatmisest, mis suudaks viia astronaudid Maa-lähedasele orbiidile umbes 20 protsenti odavamalt, kui see on võimalik praegu Venemaa Sojuzidega, mis teatavasti on pärast seda, kui kosmosesüstikud 2011. aastal teenitud vanaduspuhkusele saadeti, ainuke viis rahvusvahelisse kosmosejaama pääseda.

Otse Marveli koomiksitest pärit dramaatilisusega andis Musk sel nädalal teada, et kavatseb juba järgmisel aastal muuta kosmose kättesaadavaks ka turistidele – nad ei pääse enam mitte lihtsalt Maa-lähedasele orbiidile (seni on seitse inimest kasutanud võimalust väga suure raha eest viibida rahvusvahelise kosmosejaama pardal), vaid lausa Kuu juurde.

Kaks seni nimetamata jäänud isikut olevat eraldanud SpaceXile 40 miljonit dollarit, et see korraldaks lennu, mis teeb tiiru ümber Maa kõige lähema naabri. Reis oleks automaatne, kestaks umbes nädala ja põhimõtteliselt kordaks Apollo 8 lendu, mis mäletatavasti võttis samalaadse retke ette 1968. aasta detsembris.

Kas Musk suudab tõesti selle juba järgmise aasta lõpuks teoks teha? Takistusi vaagides tundub mulle selle tõenäosus peaaegu olematu. Et teha tiir ümber Kuu, peab SpaceX katsetama ja edukalt üles saatma raketi, mis pole seni veel ühtegi lendu teinud – Falcon Heavy, praeguse raketi tunduvalt võimsam versioon –, vaid mille esmalendu on 2013. aastast aina edasi lükatud. Praegu on kavas see ette võtta käesoleva aasta suvel.

Dragoni mehitatud versioon Dragon 2 pole veel astronaute rahvusvahelisse kosmosejaamagi toimetanud. Mehitamata katselend on kavas sel aastal, esimeste reisijatega lend järgmisel kevadel. Kõik peaks minema enam kui Muski tahtmist mööda, et SpaceX suudaks 2018. aasta lõpul Kuu-reisi teoks teha, ent teada on, et uusima tehnoloogiaga kaasnevad alati tagasilöögid.

Musk on seni siiski näidanud, et soovib ja suudab lõpuks teoks teha kõik, mida on ette võtnud. Käesolev ettevõtmine on tähtis selle poolest, et muudaks kosmoselennud majanduslikult mõttekaks, mitte pelgalt tehniliselt võimalikuks, nagu demonstreeris NASA Apollo Kuu-programmiga juba poole sajandi eest.

Apollo oli inimkonna ajaloo suursaavutus. Omamoodi nukra tõdemusena võib küll öelda, et niipea kui olime võitnud võidujooksu, mille siht oli teha esimene samm võõras maailmas, loobusime me isegi edasi püüdlemast. Kui kosmosereisid kujunevad nüüd äriliselt mõttekaks või lausa tulusaks, muutub olukord mõistagi järsult.

SpaceXi kavandatavad Kuu-vaatamise lennud on sel teel suur samm. Musk ütles, et hinnangute kohaselt võiks ehk lausa viiendik SpaceXi järgmiste aastate tulust tulla Kuu-reisidest.

Möödunud aasta septembris käisin kuulamas Douglas Wheelocki, Ameerika astronaudi ja kunagise rahvusvahelise kosmosejaama ülema loengut, kes tuli Tallinna kõikvõimalikus vanuses õppuritele rääkima, mil moel saab liituda Euroopa Kosmoseagentuuri ja NASA astronautide väljaõppeprogrammiga.

«Esimesed inimesed, kes Marsil kõnnivad, viibivad juba täna meie seas, võib-olla siinsamas ruumis,» sõnas Wheelock. «See on vähemalt võimalik.»

Kui nüüd Muski ja SpaceXi edu saadab, siis võib juhtuda, et selleks ongi vaja ainult pilet osta.

Inglise keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles