Peeter Langovitsi tagasivaade: tugev plahvatus spordiklubi ees

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olin 4. märtsil 1997 koos ajakirjanikuga parajasti jõudnud Lubja tänaval asuvasse politseimajja ja alustanud Tallinna politseiprefekti Aivar Toomperega tema kabinetis intervjuud, kui linna poolt kostis tugev plahvatus.

Politsei pressiesindajalt tuli kiirinfo. Intervjuu katkes ja juba sõitsime vilkuriga autos koos sündmuskohale. Sõit oli lühike ja Tartu maantee 50 asuva spordiklubi Flexer juures avanenud pilt üsna õõvastav. Spordiklubi uks oli plahvatusest purunenud, ümberringi klaasikillud, verised inimesed ja haavatuid aitavad abivalmis möödujad. Politsei piiras ala lindiga ja ajas eemale uudishimulikke. Samal ajal saabunud reanimobiili meeskond asus kiiresti tegutsema.

Tunnistajate sõnul kärgatas põrgumasin kell 14.32. Spordiklubi ukse kõrval asunud prügikasti taha paigutatud lõhkekeha oli kaugjuhitav ja plahvatas hetkel, kui majast väljusid ärimees Meelis Lao koos Flexeri juhatuse esimehe Jaan Kirsipuu ning veel kahe ärimehega.

Kõige raskemalt sai vigastada Lao. Uksest vaid 4–5 meetri kaugusele pargitud kurvasilmse Mercedese asemel tuli tal sõita reanimobiilis otse Mustamäe haiglasse, operatsioonilauale. Juba teist korda kiputi Meelis Lao elu kallale. Kiirabi viis ära ka viga saanud Kirsipuu, teised said kergemaid vigastusi.

Plahvatus purustas spordiklubi ukse ja varikatuse, eesruumi ning aknaid. Majas olnutest keegi viga ei saanud, küll aga said kannatada maja ees parkinud viis sõiduautot. Lööklaine purustas ka tänava vastaspoolel asunud mitme elumaja ning Hoiupanga kontori aknad.

Mõrvakatse motiivide kohta oli politseil mitu versiooni, ei välistatud ka võimalikke seoseid allilmategelaste arveteklaarimisega. Kohe algatati ka kriminaalasi. Politseistatistika järgi oli tegemist 1997. aastal juba viienda plahvatusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles