Mihhail Lotman: šampusemäng vabariigi aastapäeva puhul (5)

Mihhail Lotman
, semiootik, IRLi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman
Mihhail Lotman Foto: Erlend Štaub

Eelmine blogipostitus avaldati ka Postimehes ning tundub, et see ärritas nii kohalikke trumpomaane kui žirinovskilasi. Üks etteheide aga üllatas mind, nimelt, kuidas ma tõestan, et Trumpi võidu puhul ei pakkunud Žirinovski ehtsat šampanjat, vaid «kodukootud vahutavat rämpsu», kirjutab Mihhail Lotman oma blogis

Kõige markantsem selline kommentaar on kahjuks kustutatud, jäänud aga nt selline:

Marve Tammet 20. veebruar 2017, 18:24

Mitme väite puhul on viide, et vaata 'siit' ja võrdle 'siin', aga «šampanja» puhul näib nagu oleks lugupeetav ise suhu võtnud ja ...kodukootud vahutavaks rämpsuks tunnistanud... Mage.

​​Mind on ennegi üllatanud internetitrollide saamatus: nad elavad 24/7 netis, toituvad oma lemmikutest poliitpornosaitidest ning edastavad siis sealt saadud tarkust. Kuid neil puuduvad oskused iseseisvaks andmete tuvastamiseks ja nende kriitiliseks analüüsiks.

Seepärast otsustasin välja pakkuda väikese ja väga lihtsa mängu, nimelt väljakutse tuvastada, millist vahuveini pakkus Žirinovski Donald Trumpi võidu puhul.

​Vastajatele abiks natuke taustainfot ja kaks vihjet. 

Õiget šampanjat toodetakse Champagne'i piirkonnas spetsiaalse topeltfermenteerimismeetodiga, kusjuures kogu protsess kestab vähemalt 18 kuud.

​1920. aastate lõpus hakati Nõukogude Liidus välja töötama oma vahuveini. Protsessi juhtis keemik Anton Frolov-Bagrejev, kes leiutas nn Frolov-Bagrejevi akratofori (tegelikult oli sarnaseid seadmeid kasutatud Prantsusmaa ja Itaalia odavate vahuveinide tootmisel juba aastakümneid), mis lubas oluliselt kiirendada joogi valmistamise protsessi. 1937. aastaks tuligi Sovetskoje Šampanskoje müüki ja Stalin isiklikult kiitis selle heaks.

Kui traditsioonilise meetodi kohaselt toimib šampanja teine fermentatsioon pudelites ning kestab vähemalt 15 kuud, siis Sovetskoje Šampanskoje fermenteerub tsisternides (standardne maht 10 000 või 5 000 liitrit) ning valmib kolme nädala jooksul; mullid ei teki loomuliku fermentatsiooni tulemusena, vaid süsihappegaasi lisamisel. Nagu tunnistavad ka vene allikad, on tegemist sisuliselt gaseeritud veiniga. Seda veinitaolist toodet nimetasingi kujundlikult vahutavaks rämpsuks.

Nüüd vihjed.

1. Tegemist on ühe parema (kuid siiski mitte parima -- vähemalt minu maitse järgi) Sovetskoje (nüüd Rossijskoje või Russkoje) Šampanskoje tootjaga, mis vist ainsana Venemaal toodab vahuveini ka traditsioonilisel meetodil. Tõsi, teeb ta selle piiratud koguses (ca 5 protsenti toodangust), Žirinovski aga pakub odavat toodet.

2. Abiks on kasulik ressurss google.com.

Niisiis ŠAMPANJAMÄNG: millist vahuveini pakkus Žirinovski Donald Trumpi võidu puhul?​

Õige vastuse leiab praeguseks Mihhail Lotmani blogi kommentaariumist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles