Minu kõne presidendina. Andrei Kuzitškin: armastage teineteist – see on meeldiv ja kasulik

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Erik Prozes

Presidentide kõned saavad alati palju tähelepanu ja kriitikat. Peagi saabuva Eesti vabariigi 99. sünnipäeva puhul avaldab Postimehe arvamustoimetus eri autorite nägemusi sellest, millise kõne peaksid nemad Eesti presidendina. Esimesena saab sõna kolumnist Andrei Kuzitškin.

Austatud Eesti rahvas!

Õnnitlen teid vabariigi aastapäeva puhul!

Langetan pea, mälestades neid, kes aitasid kaasa 1918. aastal alanud Vabadussõjas Eesti iseseisvuse saavutamisele.

Leinan neid, kes langesid Nõukogude okupatsiooni repressioonide ohvriks; kes julgeolekuteenistuste keldrites, kes Siberi soodes, kes Eesti laantes. 

Tänan neid, kes kommunistliku totalitaarrežiimi tingimustes hoidsid oma südames lootuse sädet ja uskusid headuse võitu. Just nendest sädemetest lõi lõkkele laulva revolutsiooni tuli, mis andis uue hingamise rahvuslikule taassünnile Eestis.

Tänan maailma üldsust Eesti Vabariigi kontinuiteedi tunnustamise eest 1991. aastal. Adresseerin häid sõnu Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikidele, kellega koos kaitseme oma suveräänsust ja ehitame sildu tulevikku.

Eesti on väike maa. Kuid ka väikestel rahvastel on võimalus saada suureks, kui nad suudavad teoks teha oma auahneid ettevõtmisi.

Ja sel pidupäeval tahan pakkuda «Seitse hõbedast projekti», mis võivad Eesti inimesi ühendada ja teha unistustest tegelikkuse.

Teen ettepaneku nimetada need plaanid «hõbedasteks», sest hõbedased on Läänemere lainevood ja hõbedasel häälel sulisevad Eesti metsojad. Rahvatarkuse kohaselt ajab hõbe eemale kurjad jõud, mis sageli inimestel rahus elada ei lase.

  • Esimene projekt. Merealuse tunneli ehitamine Eesti ja Soome vahele, mis avab tee megapolise Tallinn/Helsingi loomiseks.
  • Teine projekt. Silla ehitamine Eesti mandri ja Saaremaa ning Saaremaa ja Hiiumaa vahele.
  • Kolmas projekt. Eesti muutmine Euroopa looduspargiks; külalislahkustööstuse arendamine; museumiseeritud komplekside loomine, mis esindavad Eesti käsitööd ja rahvustraditsioone; spordikeskuste loomine; kõrgtehnoloogiliste põllumajandus- ja bioloogilise mitmekesisuse komplekside loomine ka külastusobjektidena ja praktiliste oskuste omandamise kohana, õppimaks säästvat looduskasutust ja säästvat/jätkukestvat arengut.
  • Neljas projekt. Narvale vabamajandustsooni staatuse andmine ning piiriäärse kaubanduse arendamine Eesti ja Venemaa vahele.
  • Viies projekt. Luua Tallinnasse kosmose- ja digitehnoloogia Euroopa klaster.
  • Kuues projekt. Põhiseadusreform ning Eesti üleminek presidentaal-parlamentaarsele süsteemile; viia sisse presidendi otsevalimine rahva poolt, tagamaks tugevamad mehhanismid võõrriikide sekkumise vastu Eesti sisepoliitikasse poliitilise korruptsiooni ja nõrkade koalitsioonivalitsuste kiirete vahetumiste läbi.
  • Seitsmes projekt. Relvastatud piirikaitsevägede taasloomine ning õhutõrje- ja merekaitsesüsteemide laialdane kasutusele võtt. See on parim kaitse meie iseseisvusele ja tulevikule, mistahes kurjade jõudude katsete eest.                                                                                               

Soovin kõigile Eesti elanikele kindlat katust pea kohale, leiba lauale ja hõbedat taskusse. Helisegu igas majas laste hõbehääled. Meie tuleviku parim garantii on suured ja õnnelikud pered.

Riik peab tagama ja olema võimeline kindlustama inimesi tööga, looma tingimusi ettevõtluse arenguks ja osutama abi nendele, kes vajavad seda. Kuid riik ei saa teha inimesi õnnelikuks, sest tee õnne juurde on armastus. Armastus on aga südameasi ja riik seda juhtida ei jaksa.

Seepärast mina kui kahe lapse isa ning kolme lapselapse vanaisa võin teile anda vaid head nõu: armastage teineteist – see on meeldiv ja kasulik, kannab vilja kõrge sündimuse näol.

Head pidupäeva teile!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles