Postimees 1930. aastal: põllumajandus militariseeritakse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu Moskva lehtedest näha, tahetakse Venemaal asuda kollektiivmajapidamiste militariseerimisele. Selleks tahetakse punaväes äratada tugevat huvi põllumajanduse vastu. Tulevikus paigutatakse sõdureid kollektiivmajapidamiste juhtideks.

Uuem samm selles suunas on kõrgema sõjanõukogu otsus, mille järele GPU peab ühe kuu jooksul esitama kollektiivmajapidamiste militariseerimise kava. Kuulu järele sunnitakse kõiki sõdureid ja nooremaid ohvitsere osa võtma 3-kuulistest põllumajanduslikkudest kursustest, mis käsitavad «kollektiivmajapidamisi teoorias ja praktikas». Samadel kursustel on ettekanded kulakute korrale kutsumise meetodide üle. Kava järele peab 1930.a. jooksul 100 000 sõjaväelast sooritama sellise kursuse ja asuma kollektiivmajapidamistes tööle.

*

Salapiiritus otsaga Tartus

Neil päevil sai kriminaalpolitsei teateid, et lähemal ajal kastiauto nr. 179 läheb Meltsiveski tänavale nr. 52 maija salapiirituse järele. Valve seati välja ja kolmapäeva õhtul kell 6.10 sõitiski nimetatud auto sinna.

Auto peatus umbes pool tundi. Sel ajal kanti majast sõidukisse mingisuguseid kahtlaseid pakke. Varsti peale seda hakkas auto liikuma. Kuid enne kui ta järgmise tänava nurgani jõudis, oli kriminaalametnik autos ja sõit läks juba politseisse.

21.02.1930

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles