Tarmo Pikner: kas Savisaar hakkab nüüd uuemat ajalugu ümber kirjutama? (2)

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erik Prozes

Oodata on, et verivärske ajaloonõunik Edgar Savisaar hakkab Eesti uuemat ajalugu ümber kirjutama. Kohtukull aga ootab, et ta pigem kirjutaks üles oma korruptsioonitehingute ajalugu, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner.

Lõpuks suutis fassaadimuutuse läbi teinud Keskerakond heita oma kauaaegse liidri ajaloo prügikasti. Oli ka aeg. Ajaloonõuniku ametikoht on Edgar Savisaarele igati sobilik ja saadav palk aitab kuidagigi looritada sadade tuhandete eurode maksmist parteikassast, mida ametivõimud Savisaarelt sisse nõuavad.

Nagu Savisaare kunagine kamraad, arhiivinduse professor Aadu Must arvas, «on Savisaar olnud ajaloo juures ja omab informatsiooni», järelikult, nüüd oleks see informatsioon vaja kätte saada, sest selle järele on suur nõudlus. Sama ülesande kallal on murdnud hambaid juba aastaid helgemad pead prokuratuurist ja kapost ning nüüd ootavad kohtumõistjad vajalikku informatsiooni.

Vähe on neid, kes jõuavad järge pidada Savisaare paturegistri pikkusega ja ammugi on järg käest läinud – kui palju ja kellele peab Savisaar ning ka Keskerakond korruptiivse tegevuse eest raha maksma. Niisiis, esimese tööna peaks Savisaar ette võtma oma paturegistri ajaloo uurimise – kui mitu süüdistust ja kui suur maksunõuete koorem on ikkagi talle kaela langenud.

Savisaare põlistamine

Samal ajal, kui Hundisilmal hakati kokku panema Keskerakonna kuulsusetuserikast ajalugu, käib teises Eesti nurgas Savisaare põlistamise protsess. Põlissavisaarlane Heimar Lenk sattus Võru Katariina koguduse pastoraadihoonesse, kus toimus parajasti põliskeskerakondlaste valimisliidu loomine. Lengile oli see paras koht, kus tõsta altarile oma jumalus Savisaar ja tema hingestatud kõne järel oligi valimisliit põlistatud.

Seejärel aga sekkusid otsustavalt uuenenud väljanägemisega Keskerakonna juhtpoliitikud ja panid Võru kandi isetegevusele selge punkti, tuvastades, et «põliskeskerakondlaste juhi Jüri Pallo käitumine on ületanud igasuguse mõistlikkuse piiri» ning isehakanu heideti parteist välja. Niisiis – ajalooga ei mängita, Keskerakonnal on üks ajalugu ja üks põliskeskerakondlane – see on Savisaar.

Sõnavabadus peaks jõudma ka kohtumõistmisse

Siiani erutab inimeste meeli sõnavabaduse küsimus Savisaare kohtutoimikute avaldamise asjus. Siin saab olla vaid üks õige ja ka õiglaselt väljapaistev seisukoht – mida rohkem rahvas teab Savisaare sigadustest, seda puhtamat õhku saame hakata hingama, sest õhu kvaliteet on kõige otsesemas seoses elukvaliteediga.

Tõsi, teisel pool ajakirjandusliku sõnavabaduse barrikaadi on delikaatsete isikuandmete kaitsjad eraelu puutumatuse loosungiga. Siin on aga selline lugu, et ajada nutiajastul taga veel väheseid järelejäänud delikaatseid andmed – noh, see pole just kuigi viljakas tegevus.

Leian, et Risto Berendson jättis välja ütlemata põhilise, miks ikkagi oli Savisaare «salatoimikute» avaldamine vajalik (PM 04.02.2017). Nimelt, on savisaareloogidele ammu selgeks saanud, et ega sellest kohtuprotsessist asja ei saa nii ehk naa. Kui Savisaar just haige pole, küll kogenud advokaadid mingi vimka välja mõtlevad ja algab lõputu lohistamine Strasbourgini välja. Pealegi lavastas Tallinna Televisioon kohtuprotsessi juba eelmisel aastal ära – nii et komejant on kätte saadud.

Teisisõnu – kui Savisaare kohtusse saadetud toimikuid poleks avaldatud, olekski pimedusega löödud rahvas uskuma jäänud, et Savisaar on kõige säravam prillikivi siinpool Uuraleid. Niisiis, kui õiguskaitseorganeile pole asi veel päris selge, siis neljas võim on asjad paika seadnud – rahvas otsustagu ise. Kui kolm esimest võimu ei seisa oma ülesannete kõrgusel, tuleb neljas võim ja teeb lihtsalt asja ära.

Ahjaa – Savisaar on saanud oma esimese ajaloonõuniku avansi kätte: 116 000 eurot. Just nii palju maksab Keskerakond tema eest tagasi keelatud annetusena saadud raha valimiskampaania «Tallinn liigub» eest. Tõepoolest, Tallinn liigub – kuristiku suunas, koos oma tagandatud linnapea ja kriminaalsüüdistuse saanud volikogu esimehega.

Parandatud kell 17.25! Kalev Kallot pole süüdi mõistetud, nagu algselt viimases lauses kirjas oli.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles