Scott Abel: Trumpi ülestegemata voodi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Abel
Scott Abel Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kogemuste nappus hoiab Trumpi tagasi, kirjutab kolumnist Scott Abel.

Lugedes sel nädalal Donald Trumpi administratsiooni tegevuse kaootilise alguse kohta, jäi mulle silma üks foto presidendist, kes istub nõndanimetatud Resolute Deski ehk töölaua taga, mis on teeninud enamikku 20. ja 21. sajandi Ameerika riigijuhte.

Selle töölaua kinkis Ühendriikidele Suurbritannia kuninganna Victoria 1880. aastal ning see on valmistatud Briti uurimislaeva Resolute puidust, mis oli jäänud 1854. aastal Arktikas jäässe kinni ja mille meeskond oli seejärel hüljanud. Aastaid hiljem avastas laeva triivimas üks Ameerika vaalapüügialus. Ameerika valitsus laskis Resolute’i renoveerida ning andis sõpruse märgiks brittidele tagasi.

Resolute Desk on niisiis üks tore ajalooline ese, mis seob Ovaalkabineti praegust asukat Rutherford B. Hayesi aegadega – ka tema oli president, kes sai ametisse väga suuri pingeid tekitanud valimistel, millel ta ei saavutanud rahva enamuse toetust.

Ent minu tähelepanu köitis hoopis kuhjatis laual, mis jättis otsekui ülestegemata voodi mulje. Seal oli pabereid, ümbrikuid, ajalehti, infomaterjale – kõik läbisegi mitmes vaevu korrapärases hunnikus. Üks neist oli õige mitme kämbla kõrgune, nii et seda võinuks kergesti pidada ka terve kuu avamata kirjade kuhilaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles