Erkki Bahovski: laskemoon antiamerikanismile (12)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Me oleme siin juba olnud – veidi déjà vu tunne on. Kui toonane USA president George W. Bush plaanis Iraaki rünnata ja oli kõikide märkide järgi selge, et see ka juhtub, puhkesid üle maailma, kuid iseäranis Euroopas protestid USA ja Bushi vastu. Küll põletati tema näoga nukku, küll teda parodeeriti ja levisid libapildid temast väljamõeldud naljakates olukordades.

Nüüd on siis Donald Trumpi kord. Üks Euroopa riik teise järel peab vajalikuks teda matkides teha pilavideo enda maa kohta. Lisaks ameeriklastele enestele tehakse Trumpi üle nalja Euroopa erinevates talk-show’des ja loomulikult kestavad protestid tema poliitika vastu.

USAga erisuhet lootvad britid on aga Trumpiga ette võtnud hoopis käänulise tee. Kui peaminister Theresa May visiiti Ühendriikidesse võis pidada lausa triumfaalseks – väike liialdus ei tee paha –, siis nüüd kogunevad erisuhte kohale tumedad pilved. Nimelt ei ole Briti Alamkoda ülemäära vaimustatud väljavaatest, et Trump peab parlamendisaadikutele kõne. Alamkoja spiiker John Bercow väljendas vastumeelsust rassismi ja seksismi ning ka Trumpi kehtestatud rändekeelu suhtes.

Võtku kivi see, kes ei ole kunagi ise patustanud, on ütlus, mis annab õiguse hukka mõista ainult neil, kel endal paturegister puhas. Ajalooliselt on Briti parlament küll pidanud tuliseid lahinguid nendesamade väärtuste eest, mis on nüüd kahtluse alla sattunud, kuid Brexiti valguses on veidi veider kuulata britte hädaldamas rassismi ja rändekeelu üle. Kas idaeurooplaste sildistamine ja soov sulgeda Ühendkuningriigi piirid pole rassism ja diskrimineeriv rändekeeld? Tuletagem meelde veel vihakuritegude hulga suurenemist idaeurooplaste, peamiselt poolakate vastu pärast Brexiti referendumit.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles