Üllatajast poodnik-pankur

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Vihand
Jaanus Vihand Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

Nädala alguses teatas Jaanus Vihandi juhitav Coop Eesti uudise, mis ilmselt üllatas paljusid. Pole just tavapärane, et poekett ostab endale panga, aga just selline plaan Coopil on.

Maapoodide pidajana igale eestimaalasele tuttav kauplustekett omandab aktsiapaki seni Moskva Pangale kuuluvas Krediidipangas, väiksema osaluse saab ka Priit Põldoja ja Jan Andresoo asutatud Inbank. Pika pankurikogemusega Põldoja hakkab kaupmeestele pangapidamise asjus nõu andma.

Coopil on plaanis hakata oma poodides – mida on muljet avaldav hulk ja millega on sisuliselt kaetud kogu Eesti – pakkuma pangateenuseid. Olukorras, kus pangaautomaate jääb maapiirkondades aina vähemaks, pangakontoritest rääkimata, on see julge idee, millega võib nii põhjalikult põruda kui ka hästi õnnestuda. Toimivad analoogid on maailmas olemas, näiteks Soomes, mis lisab usku, et pood ja pank saavad siiski koos hakkama.

Tõsi, pole veel selge, kuidas, kus ja milliseid pangateenuseid täpselt pakkuma hakatakse, millisesse poodi tuleb eraldi kontor ja kus saab vaid kassast sularaha võtta, aga eks detailid selginevad. Igal juhul tahetakse hakata pakkuma enamikku klassikalisi pangateenuseid ja -tooteid, nagu sularaha väljavõtt, ülekanded, laenud ja krediitkaardid.

Vihandi sõnul on eesmärk üle võtta maalt lahkunud suurpankadest tühjaks jäänud koht. Krediidipank oma näo ja nimega kaob, uue panga nimeks saab Coop Pank, mida hakkab juhtima Hansapanga ja Eesti Energia kogemusega Margus Rink.

Iseküsimus on see, kas maal ikka on piisavalt turgu pangateenustele. Sellel, et suurpangad sealt järjest rohkem tagasi tõmbuvad, on ju põhjus. Maksujõulisi inimesi on vähe, mis tähendab, et kasumit on pankadel raske teenida. Samas lisab Inbanki senine käekäik usku, et Vihand ja Põldoja teavad, mida nad teevad.

Kui jaekett Krediidipanga ostab, tähendab see ühtlasi, et pank saab lahti skandaalsetest omanikest. Moskva Panga küsitav maine ja USA sanktsioonide nimekirja lisamine midagi toredat kindlasti polnud.

Kui suur on tehingu hind, pooled ei avalikusta. Küll ütles Vihand uudise ilmumise järel Postimehele, et läbirääkimised olid tema elu raskeimad. Arvestades kirgedest köetud kohtuasja Moskva Panga ja Krediidipanga nõukogu esimehe Andres Kluge vahel, pole see üllatav.

Moskva Pank andis Kluge kohtusse selle eest, et ta väitis Postimehes, et Moskva Panga esindajad üritasid korduvalt ligi pääseda Krediidipanga pangasaladusega kaitstud kliendiinfole. Vaidlus läbis 2015. aasta jooksul kõik kohtuastmed. Harju maakohus otsustas, et Moskva Pank on Kluge kirjeldatud viisil käitunud, ringkonnakohus langetas sama otsuse ning tolle aasta sügisel otsustas riigikohus lõpuks, et ei võta Moskva Panga kaebust menetlusse.

Kohtuasi tõi päevavalgele hulga kummalise maiguga asjaolusid, mis Krediidipanga niigi küsitavale mainele kuidagi kasuks ei tulnud. Selles kontekstis mõjub väärikas kodumaine omanik pangale kindlasti lausa puhastustulena.

Suurte pankadega konkureerimine pole väikesele uuele tulijale muidugi lihtne ja sellest annab endale aru ka tulevane pangajuht Margus Rink, kelle hinnangul oleks hullumeelsus minna jaepankadega samale turule konkureerima. «See oleks ujumine punases verises ookeanis,» ütles Rink, iseloomustamaks panganduses valitsevat ülitihedat konkurentsi.

See tähendab, et tuleb leida oma nišš ja lähenemine. Tekkiva Coop Panga tegevusele annavad tõenäoliselt hea stardi poeketi 600 000 klienti ja asjaolu, et firma süsteemis tehakse iga päev 150 000 ostu. Sellise andmebaasiga on hea uusi teenuseid ja tooteid müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles