Edasi 1987. aastal: peasekretär astus tagasi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edasi
Edasi Foto: arhiiv

16. jaanuaril tuli Pekingist üsnagi kõmuline teade: Hiina Kommunistliku Partei Keskkomitee peasekretär Hu Yaobang kaotas 1981. aastal saadud koha. HKP Keskkomitee Poliitbüroo laiendatud istung rahuldas ühel meelel tema tagasiastumispalve.

Kõmuliseks tegi teate juba see, et 71-aastane Hu oli Hiina faktilise liidri Deng Xiaopingi protežee. Teda peeti 1978. aasta lõpul alustatud reformipoliitika teostamisel Dengi paremaks käeks.

Ennustati isegi, et pärast XIII parteikongressi oktoobris 1987 annab siis juba 83-aastane Deng riigijuhtohjad Hu'le üle. Ja nüüd esmapilgul kummalise ratsakäiguna tunduv asi. Seda enam, et kibeduskarikat ulatades ei öeldud Hu'le «Kan bei!» («klaas kuivaks»). Ta säilitas koha Poliitbüroos ja selle 5-liikmelises Alatises Komitees, s.t. jäi formaalselt ikkagi Hiina viie mõjukaima tegelase hulka.

Välisvaatlejatel ei jäänud märkamata, et peasekretäri ei olnud märgata peale tudengirahutuste kulminatsiooni detsembris. Shanghai, Pekingi ja teiste linnade tänavatel rünnati pahatihti sotsialismi ja selle majanduslikke alusprintsiipe, eriti aga kommunistliku partei juhtivat rolli ühiskonnas ja nõuti mitmeparteisüsteemi Lääne mallide järele. Konservatiivid süüdistasid Hu'd leebuses tudengirahutuste suhtes ja isegi üliõpilaste nõudmiste propageerimises parteiajakirjanduse kaudu.

8.2.1987

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles