Postimees 1893. aastal: Soomes 40 kraadi külma

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohutav külm põhjanaabrite juures – järved põhjani kinni, laevaliiklus seiskunud – ühendust Rootsiga peetakse üle merejää.

Sõnumeid Soome-maalt. Külmad ilmad, mis meilgi tänavu palju vaeva tegivad, näitasivad Soomes oma mõju muidugi hästi enam veel. Külma oli aeguti ja kohati kuni 40 graadi ja enamgi olnud. Mõnes paigas on elavhõbe graadiklaasis ära külmanud. Mõned järvekesed olivad põhjani ärakülmetanud, nii et kõik kalad nendes hukka saanud. Õige ime on, et Laadoga järv täitsa kinni ei ole jäänud, vaid sääl kohati lahtist vett nähtud. Vististi suurte tuulte mõju.

Aga Hangoneeme sadam Soome lõunatipul, kust laevatee väljamaale käib, külmetas ikka kinni, kuigi küll jäämurdja laev «Murtaja» kõige hoolega teed lahti püüdis hoida. Jää oli nii paksuks saanud, et «Murtaja» hambad tast enam jagu ei saanud.

Kuid viimsetel päevadel tulivad uued teated, et «Murtaja» ometi tee jääst läbi lahti on murdnud ja laevakäiku uuesti algama loodetakse.

Vaheajal on soomlased teed üle Botnia lahe Rootsimaale jää kaudu ette võtnud. 4.02.1893

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles