PÄEVAINTERVJUU Laaneots: ma ei usu, et kõik halli passi omanikud on lojaalsed (74)

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonda kuuluv riigikogulane Ants Laaneots avaldas venekeelses Postimehe otsestuudios kahtlust Keskerakonda juhtiva peaminister Jüri Ratase ettepaneku suhtes anda ilma täiendavata nõudmisteta siin vähemalt 25 aastat elanud kodakondsuseta inimestele Eesti pass.

Koos Laaneotsaga arutasid seda küsimust saatejuht Jelena Poverina, Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees Siim Kiisler.

Kiisler tegi kohe saate alguses selgeks, et kodakondsuse nullvariandi kehtestamine on järjekordne tühi jutt, mida Keskerakond on juba pikemat aega lubanud. «Sellist asja ei juhtu kunagi.»

IRLi aseesimees leidis: «Probleem seisneb selles, et keskerakondlased ajavad mitte-eestlastele kärbseid pähe ja räägivad neile, et kohe lahendavad küsimuse: «Pidage vastu! Te ei pea õppima eesti keelt. Varsti saab kõik lahendatud.»» Aga ta ütles, et see lubadus ei pea vett ja halli passi omanikel tuleb siiski kodakondsuse saamiseks sooritada eksam.

Kiisler lisas, Eesti kodakondsust ei ole vaja kellelegi peale suruda. «Mängureeglid on kõikidele juba teada ja neid ei ole vaja muuta. On olemas korralik liberaalne seadus. Punkt.»

Laaneotsa hinnangul raskendavad küsimuse lahendamist kodakondsuseta inimeste laiskus ja vastumeelsus. «Eesti keelt on raske õppida ainult vanuritel. Ülejäänutel on lihtsalt mugavam elada halli passiga,» põrutas ta.

Erukindral juhtis siinkohal tähelepanu Eesti rahvuskultuuri jätkusuutlikkusele. Ta rääkis, et eestlasi on kõigest miljon, millele lisandub omakorda mõnisada tuhat vene keelt emakeelena kõnelevat inimest. «Kui viia mingi hetk ametlikult sisse kaks riigikeelt, siis pärast hakkavad kõik rääkima vene keeles. Kui sureb eesti keel, siis sureb ka Eesti.»

Erukindrali teravast sõnavõtust ajendatuna märkis Kaljulaid: «Huvitav, et Reformierakond kleepub arutelus kodakondsusprobleemi üle kohe selle külge, et Eesti pass on vene inimese käes ohtik haubits.» Keskerakonda kuuluv noor poliitik avaldas arvamust, et ei ole vaja inimesi hirmutada. «Inimesed, kes on elanud siin vähemalt 25 aastat, ei kujuta endast ohtu ei Eestile ega ka eesti keelele,» ütles ta ja lisas, et Reformierakonnal pole isegi teist plaani, kuidas lahendada mittekodanike küsimus.

Kindral erus tegi saates veel ühe asja teatavaks: «Ma ei usu, et kõik hallipassi omanikud on lojaalsed.» Ta põhjendas oma väidet sellega, et Kirde-Eestis, kus elab enamik vene keelt kõnelevaid kodakondsuseta inimesi, ollakse Kremli propaganda mõju all. Kui palju selliseid Eesti riigile ebalojaalseid mittekodanikke on, ei osanud Laaneots öelda.

Küsimusele, mida teha mittelojaalsete mitte-eestlastega, vastas Laaneots nii: «Välja saatma ei hakka neid keegi. Tegutseme rahuaja seaduste järgi. Sõja korral näeb olukord ise ette, mida kellega teha ja mil viisil.»

Kaljulaid märkis seepeale, et Eesti elanikud on väsinud lojaalsuse nõudmisest. Seetõttu on inimesed tema sõnul siit ka lahkunud.

Venekeelse Postimehe «Päevaintervjuu» oli eetris sel kolmapäeval.

Kommentaarid (74)
Copy
Tagasi üles