Meeletult töökas perfektsionist

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Erik Taukar
Karl-Erik Taukar Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

Karl-Erik Taukar riisus Eesti Muusikaauhindade (EMA) koore. Kandideeris neljas kategoorias, sai võidu kolmes: aasta meesartist, aasta album ja aasta popalbum.  

27-aastane Taukar sai laiemale avalikkusele tuntuks viis aastat tagasi telesaates «Eesti otsib superstaari», jõudes viienda hooaja finalistide sekka. Sihikindel noormees lõi üsna pea käed laulukirjutajate supertiimi Stig Rästa, Vallo Kikase ja Fred Kriegeriga. Otsus tasus end kuhjaga ära, sest debüütalbum «Vääramatu jõud» meeldis nii kuulajatele kui ka kriitikutele, tuues talle viis EMA nominatsiooni ning kaks võitu.

Taukar on naerusuine optimaalse mõnususega koguperemeelelahutus. Ta  meeldib nii noortele kui ka vanadele. Noored noorteks, aga tähelepanuväärne on just see, et ta meeldib vanadele. Vanasti meeldis vanadele inimestele Suveniir, nüüd Taukar. Vanadele inimestele meeldivad aegumatud väärtused, ju Taukar neid siis ka esindab.

Ta on tubli ja korralik viks poiss, mitte mingi lödipüks. Ta teab, mis ta teeb, ja sihid on tal selged. Karl-Erik Taukar on keegi, keda emad oma tütrele meheks tahaksid. Päev pärast  muusikaauhindade jagamist kirjutati sotsiaalmeedias: «Kui küsida tüdrukutelt, kas neile meeldib Taukari juures rohkem viis või sõnad, vastaksid nad: silmad ja suu.»

Nali naljaks, aga fakt on see et Taukar kandideeris neljale muusikaauhinnale ning viis koju kolm. Tegi puhta töö. Oli kõige edukam. Tema sõbrad ja koostööpartnerid ütlevad, et Taukari meeletu töökuse ja väga kindla muusikalise visiooni juures teistmoodi minna ei saanukski.

«Ta oli ja on siiani kõige töökam inimene ja muusik, keda tean,» räägib tiimikaaslane Stig Rästa. «Tal on kõik lõpuni detailselt läbi mõeldud. Stuudios töötades on tal kõige osas väga kõrged nõudmised ning allahindlust ta ei tee. Kuna meeskond on suur, arvamusi palju ja erinevaid, on koostöö aeg-ajalt päris keeruline. Seda parem aga muusikaline tulemus on, kui lõpuks kompromiss saavutatakse. Tema töökus on meid kõiki nakatanud. Austan teda väga ja tahaksin isegi nii töökas olla.»

Telesaates «Eesti otsib superstaari» Taukariga lauluõpetajana kokku puutunud Maiken lisab, et juba toona oli noormehel väga selge arusaam, mida teha tahab. «Olenemata sellest, millises stiilis saates laulda vaja oli, kumas läbi, mis muusika talle endale meeldib, oma väga kindlale muusikamaitsele oli ta truu. Selle kindluse juurde on ta jäänud praegugi, aga muusika, mida ta esitab, on muutunud teisel albumil veelgi mitmekülgsemaks. Ta on sattunud muidugi ka proffide sekka, milles on tema kõrgel lennul kindlasti suur osa,» räägib õpetaja Maiken.

Rästagi mäletab Taukarit superstaarisaate ajast, mil noored lauljad stuudiotööd uudistama toodi. Kui ülejäänud vaatasid Downtowni stuudios niisama ringi, siis Taukar küsis põhjalikult ette valmistatud küsimusi. «Oli aru saada, et ta teab, mida teha tahab, ja on otsustanud saada artistiks. Koostööettepaneku tegi ta meile ise ning seegi oli väga kindel valik.»

Maiken märgib, et mingil määral oli Taukar alguses kohati ka ebakindel ja seda just lugude valikul. «Ka siin on ilmne seos tema perfektsionismiga, sest kui ta oleks teinud vale valiku, oleks see talle saates kalliks maksma läinud. Ta on nii kihvt, loomulik ja vaba inimene, et see paistab kõikjal välja – nii laval kui elus. Üks väga-väga ere täht.»

«Vaevalt ta järgmisel aastal ametit vahetab. Ma arvan, et tema on üks nendest tulevastest Ivo Linnadest ja Tõnis Mägedest,» on Rästa kindel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles