Peeter Langovitsi tagasivaade: Viru väljaku uus nägu

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui 1972. aastal ehitati Viru väljak äärde hotell, sai sellest väljaku uus dominant. Estonia teatri ja hotelli vaheline ala haljastati.

Hotelli taga peatusid turismibussid, oli taksopeatus ja eraldi platvormid marsruuttaksodele ning parkla sõiduautodele. Ei puudunud ka väliputkad. Tallinna kesklinna valitsus soovis selle ala muuta pealinnale vääriliseks keskväljakuks. Sobiva lahenduse leidmiseks kuulutati 1996. aasta oktoobris välja kinnine ideekonkurss, milles kutsuti osalema kolm arhitektuuribürood – J. Okas & M. Lõoke, Alver & Trummal Arhitektid ning Künnapu & Padrik.

13. jaanuaril 1997 selguski perspektiivikaim tulevikuvisioon. Kõik tööd said 100 000 krooni, parimaks osutunud büroolt Künnapu & Padrik telliti Viru väljaku ja selle ümbruse detailplaneeringu projekt.

Arhitektide Künnapu ja Padriku meelest puudus kohal esinduslikkus ja see meenutas pigem bensiinijaama tagahoovi, mitte Euroopa riigi pealinna peaväljakut, ning nad lubasid muuta keskväljaku metropolile vääriliseks.

Uue lahendusena pakuti Viru hotelli juurde 14–15-korrruselise tumedast klaasist Viru 2 hotelli ehitamine ning tollase parkla ja peatustealala kahetasandiliseks muutmine. Alumine (maapealne tasand) oli mõeldud transpordile ning seal asuksid bussipeatused ja peatumiskohad turismibussidele. Ülemine tasand plaaniti avara terrassidega põimunud polüfunktsionaalse jalakäijate platoona koos välikohvikutega. Ülemine tasand oleks ühendatud kõrvalasuvate kaubamaja, postimaja ja teenindusmajaga sildadega. Pilkupüüdev oli ülemisel tasandil ovaalse kujuga valguslava.

Narva maantee äärde plaaniti kuni kümnekorruselist korteritega ärimaja. Parkimiseks kavandati maa-alune parkla ja parkimismaja. Hotelli kõrvale sooviti püstitada nullpunkti märkiv skulptuur, kust algasid linnast väljuvad maanteed.

Kavandid olid linnarahvale tutvumiseks ja arvamuse avaldamiseks Rotermanni Soolalaos. Linnavalitsus lootis, et saab alustada ehitustöödega juba 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles