Märt Meesak: mäng aktsiisidega toob majanduskasvu? (1)

, Vabaerakonna tegevjuht, Konguta vallavolikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 05.03.2015. Vabaerakonna juhatus kogunemine. Pildil Märt Meesak.  FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 05.03.2015. Vabaerakonna juhatus kogunemine. Pildil Märt Meesak. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Kui veel mõni kuu tagasi oli Keskerakond eelmise valitsuse maksupoliitika karm kriitik, siis valitsuse juhterakonnaks saades täidetakse ka ise aktsiisidega eelarveauke ja koalitsioonilubadusi, mitte ei reguleerita maksudega majandust kasvule, leiab Eesti Vabaerakonna tegevjuht Märt Meesak.

Peaminister Jüri Ratas kirjutas küll Postimehes (11.01), et kedagi ei jäeta maha ning valitsuse üks prioriteet on Eesti inimeste ettevõtlikkuse suurendamine. Maapiirkondade jaoks ei lähe valitsuse teod aga mitte kuidagi peaministri sõnadega kokku. Aktsiisipoliitika mõjutab kõige enam just maapiirkondade ettevõtteid ja inimeste hakkama saamist.

Valitsuse juhtpartei vahetus ning Keskerakonnast, eelmise valitsuse aktsiisipoliitika kriitikust, sai samasugune aktsiisi abil eelarve täitja, nagu oli olnud eelkäija Reformierakond. Reformierakond ja Keskerakond kuuluvad Euroopa tasandil samasse parteiperekonda ega erine teineteisest kuigi palju ka Eesti kontekstis.

Praegune minister Kadri Simson arvas Postimehe päevaintervjuus («Simson Holsmerile: aktsiise ei saa tõsta, kui naabrid ei tõsta», postimees.ee 1.11.2016) aktsiisipoliitikast ja 2017. aasta eelarvest järgmist: «Tõstetakse selle jaoks, et mõnda teist Euroopas levinud maksu Eestis ei koguta, kuskil tuleb piir ette; ei saa lõputult tõsta aktsiise, kui naabrid ei tõsta.» Simson leidis veel, et maksude laekumine tulevikus ei vähene mitte vaid piiriülese kaubanduse tõttu, vaid ka saamata jääva käibemaksu tõttu, kui suurem osa Lõuna-Eesti tarbimisest peaks suunduma Lätti. Õhtulehele kirjutades (29.09.2016) leidis Simson, et «aktsiiside tõstmine ei kasvata majandust».

Ometigi, juba kuu aega hiljem sai temast minister ja Keskerakonnast valitsuse juhtpartei. Usinasti asuti ümber tegema eelmise koalitsiooni tehtud 2017. aasta eelarvet. Mis aga kuu aega tagasi jutuks kõlbas, see valitsuses olles tegudeks enam ei kõlvanud. Keskerakonna, IRLi ja SDE koalitsioonilepingus on aktsiiside kohta kirjas: tõstame maagaasi aktsiisi; alkoholi ja suhkru liigtarbimise vähendamiseks tõstame õlle, kääritatud jookide ja veini aktsiisi ning maksustame kõrge suhkrusisaldusega joogid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles