PÄEVAINTERVJUU Mida peab teadma uutest maksumuudatustest?

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios selgitas rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov eile valitsuses heakskiidu saanud maksumuudatuste sisu. Plaanide kohaselt jõustuvad muudatused 2018. aasta algusest.

Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) maksustamine ja aruandluse kord soovitakse muuta lihtsamaks. Eesmärk on muuta FIEna tegutsemine atraktiivsemaks ja toimivamaks, laiendades töötajate maksusoodustusi või sotsiaalseid tagatisi FIEdele.

«FIEks registreerimine ja FIE aruandlus võivad olla kohati märksa lihtsamad, kui mis tahes muu ettevõtlusvormi puhul,» kummutas Jegorov levinud müüti, «valitsusse läinud ettepaneku sisu oli võrdsustada osaühinguid ja aktsiaseltse puudutavad aspektid füüsilisest isikust ettevõtjatega.»

See tähendab praeguste ebatasasuste nagu sotsiaalmaksu, haiguspäevade väljavõtmise ja muu sarnase ühtlustamist erinevate ettevõtlusvormide lõikes.

Jegorovi sõnul võttis ministeerium ette kõik erinevused palgaliste töötajate ja füüsilisest isikutest ettevõtjate vahel ning vaatas üle, mis puhul on erinevused põhjendatud ning millal mitte – sellest ka uued otsused.

Väikese käibega alustajatele ettevõtluskonto

«Ettevõtluskonto on väga oluline edasiarendus ja uudis neile, kes on seni kartnud ettevõtlusega algust teha,» selgitas Jegorov, «see on mõeldud suures plaanis kahele seltskonnale – neile, kes tahavad alles ettevõtlusega alustada

«Vaja on avada vaid ettevõtluskonto ja kõigist summadest, mis sinna laekuvad, broneerib pank 20 protsenti. Kord kuus kannab pank selle 20 protsenti maksu- ja tolliametile kõikide maksukohustuste katteks. Arvestust, aruandlust ja kulutšekke – mitte midagi.»

«Ülilihtne ettevõtlusvorm, kus ettevõtja saab tegeleda vaid ettevõtlusega, mitte bürokraatiaga,» lisas ta.

Ettevõtluskonto süsteemi saaks füüsiline isik kasutada teenuste müügiks teistele füüsilistele isikutele ja kauba müügiks juriidilistele ja füüsilistele isikutele kuni 25 000 euro ulatuses aastas.

Suurfirmadele teised meetmed

Maksumuudatustes on ka plaanid, mille eesmärk on tõkestada rahvusvaheliste firmade poolt raha välja viimist Eestist ja nn küpsete firmade tulumaksu langetamist.

Ainus muudatus, mida eile valitsuskabinetis ei arutatud, on firmaautode märgistamine värvilise numbrimärgiga, kuid see ei tähenda veel, et muudatust ei tule. Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles