POSTIMEHE VIDEOLUGU Surnult sündinud laste vanemate 22 magamata aastat

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna külje all Haraka Kodus elab täna 27 sügava ja raske puudega noort inimest. Kõrvaltvaatajale võib sealne elu luksusena tunduda, ent seda vaid neile, kes pole ise sellist saatust kogenud.

Pille ja Kaire lapsed sündisid 22 aastat tagasi sünnitraumaga. Sünnitusmajja minnes oli nende hinges samasugune rõõm ja ootusärevus nagu igal lapsevanemal, kõik oli kulgenud plaanipäraselt. Eesootav ei tulnud neil aga mõttessegi.

«Laps on surnult sündinud ja pärast seda elustatud,» kirjeldab Kaire Kindel tütre sündi. «Kuu aega oli ta reanimatsioonis ning koju jõudes hakkas pihta reaalne elu.»

Pille Maasiku lugu on sarnane: «Laps sündis väga madala Apgari ehk sünnihindega. Kui ta kaalu peale pandi, vajas ta juba elustamist. Siis saadi aru, et abi on vaja kiiresti.»

Kaire, Pille ja Margit Saluste rajasid Haraka Kodu ja selle kõrvale kooli täiesti nullist ja väljapääsmatust vajadusest. See kõik toimus pikki aastaid bürokraatia, väsimuse ja võhikute salvamise kiuste.

Vaata videost, kuidas suurte südamete ja kätetöö tulemusel valminud kodus tänasel päeval elatakse!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles