Postimees 1945. aastal: agitaator sm. Aleksander Kirchbaum

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude-aegne propagandaplakat
Nõukogude-aegne propagandaplakat Foto: Internet

Masinavabriku Edu valukoja meister sm. Kirchbaum aitas juba Oktoobrirevolutsiooni päevil kindlustada nõukogude võimu kuuludes Viljandi Punakaarti. Esimese saksa okupatsiooni ajal viidi ta koos 300 Viljandi seltsimehega Hammersteini vangilaagrisse, kus ebainimlikes tingimustes pooled vangidest surid. Wilhelmi-aegse Saksamaa kokkuvarisemine võimaldas tal tulla Eestisse.

Kodanliku korra ajal seisis ta kahtlaste nimekirjas ning möödunud saksa okupatsiooni kestel vangistati teda kolmel korral. Teda ähvardas vendade Nikolai ja Viktori saatus, kellest esimene lasti maha 1924. aasta 1. detsembri ülestõusust osavõtu pärast, teine fašistide poolt 1941. aastal. Nõukogude raadio kuulamise pärast mõisteti sm. Kirschbaum 1942. aastal kolmeks aastaks vanglasse.

Vabastatud Nõukogude Eestis asus sm. Kirschbaum tööle masinavabrik Edusse valukoja meistrina, olles ühtlasi käitiskomitee esimees. Tema õlul lasub valimiseelse selgitustöö organiseerimine. Peale reeglipäraseid koosolekuid kasutab ta lõunavaheaegu ja tööseisakuid vestluseks kaastöölistega.

Vestlusis sm. Kirschbaum kasutab näitena kogemusi oma elust, toob võrdlusi tööliste elust praegu ja minevikus ning töökaaslased kuulavad teda meeleldi.

27.12.1945

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles