Peeter Langovitsi tagasivaade: ameeriklased tahavad Eesti Energiat

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. detsembril 1996. Sõlmitakse Eesti Energia, valitsuse ja USA energeetikakompanii NRG Energy Inc. vaheline arendus- ja koostööleping.
20. detsembril 1996. Sõlmitakse Eesti Energia, valitsuse ja USA energeetikakompanii NRG Energy Inc. vaheline arendus- ja koostööleping. Foto: Peeter Langovits

Päevakorda oli kerkinud Eesti Energia erastamine ja võimalike suurinvestorite kaasamine meie energeetikasse. Kuigi Erastamisagentuur oli huvitatud avalikust enampakkumisest, sundis aeg tagant kiiresti teisiti tegutsema.

Valdkond vajas tootmise efektiivsemaks muutmiseks suuri investeeringuid ja huvilisi riigiettevõtte Eesti Energia erastamiseks jätkus: NRG Energy Inc. (USA) ja energiafirma Duke Power (USA), Imatran Voima (Soome), Vattenfall (Rootsi) ja Preussen-Elektra (Saksamaa).

Valik langes energeetikafirmale NRG Energy. Läbirääkimisi võimalikuks koostööks alustati 1996. aasta sügisel. USA firma, kes lubas suuri investeeringuid ja nüüdisaegset tehnoloogiat, polnud huvitatud avalikust enampakkumisest, vaid kiirest asjade käigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles