Kulukas elekter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja valminud elektrimajanduse arengukava maalib üsna nukra pildi Eesti tulevikust. Põlevkivielektrijaamad, mis on meid varustanud odava energiaga, vananevad lähiaastail või tuleb nad tootmisest kõrvale jätta euroliidu karmide keskkonnanõuete pärast.


Kui Narva jaamade raud ka vastu peab, siis idealistliku keskkonnapoliitika tõttu tuleb põlevkivist energia tootmiseks osta kalleid kasvuhoonegaaside kvoote. Kõik see seab meid olukorda, kus mõne aasta pärast võib elektrit eksportivast riigist saada seda importiv riik. Lisaks väliskaubanduse bilansile ohustab kodumaise elektritootmise kadumine ka meie julgeolekut.


Et vältida majanduslikku sõltuvust mõnest vaenulikust naaberriigist ja kodumaiseid varusid tõhusamalt ära kasutada, tuleb maksumaksjal hakata nüüd toetama investeeringuid elektrijaamadesse. Vabaturul ei küsi keegi julgeolekust ega rahvuslikust kogutoodangust. Ainult hind on tähtis. Konkurentsisurve tasandamine läheb aga riigikassale väga kulukaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles