Oudekki Loone vastulause: kallis kolleeg, lükkan tagasi Sinu kiirustatud ja segased järeldused (83)

Oudekki Loone
, riigikogu liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu liige Oudekki Loone (Keskerakond) kirjutab vastulauses Madis Millingu (Reformierakond) artiklile «Oudekki, kas Sa tead, mis on ühist Himmleril, Berial ja Che Guevaral?», et lükkab resoluutselt tagasi Millingu viited ja järeldused.

Kallis kolleeg Madis! Ka mina jagan rõõmu selle üle, et riigikaitsekomisjonis leiame alati midagi, milles konsensusele jõuda. Ent Sinu praeguse kirja paljudest väidetest leian paraku vaid ühe millega, osaliselt küll, nõus olla. Jah, Eestis eksisteerib radikaalne vasakpoolsus. Kuid ei, Eestis ei eksisteeri kriminaalset vasakpoolsust. Mulle näib Sinu kirjast, et Sinu jaoks on need piirid tsipa ähmaseks jäänud.

Hitleri ja Stalini asetamine ühele tasandile on historiograafiline viga, Himmleri ja Che Guevara samasse kategooriasse paigutamine on moraalne brutaalsus.

Eesti radikaalsel vasakpoolsusel ei ole mitte midagi ühist koonduslaagritega, kuid on kõik ühine demokraatia aluspõhimõtetega, mida inglise keeles väljendatakse tavaliselt government of the people, for the people, by the peole (rahva valitsus, rahva huvides, rahva poolt – toim). Need on Lincolni sõnad ja mitte Hitleri sõnad. Need on sõnad, mida Lincoln ütles vaid paar päeva enne mõrva ohvriks langemist. Üks kõige ilusamaid pilte Fidel Castrost näitab teda imetluses ja mõtiskluses Lincolni mausoleumis. See ei ole juhus.

Hitleri ja Stalini asetamine ühele tasandile on historiograafiline viga, Himmleri ja Che Guevara samasse kategooriasse paigutamine on moraalne brutaalsus. Sa kõneled Namiibiast ja süüdistad Fidel Castrot selles, et ta saatis Kuuba sõdureid sinna võitlema. Võib-olla on Sul jäänud tähelepanuta, et Namiibia oli siis okupeerinud rassistlik Lõuna-Aafrika Vabariik. Sellesama Lõuna-Aafrika, kes mõrvas pärast jõhkrat piinamist Steve Biko, kes nimetas Nelson Mandela terroristiks ja mattis ta pea veerand sajandiks vanglasse.

Sinu kiri ainult kinnitab minu teesi: parempoolsed andestavad revolutsionääridele paljugi, aga mitte seda, kui revolutsionäärid võidavad. Eriti siis, kui nad võidavad karmide vaenlaste vastu jõhkratel aegadel. Sinu viha Fidel Castro vastu ei üllata mind. 

Nähes aga, et ajalugu ei ole Su tugevaim külg, luba mul teha ka üks väike täpsustus, nimelt Pol Poti kohta. Pol Pot tegutses Hiina huvides ning lääneriikide toel kommunistliku Vietnami vastu. Hiina ja USA ühiselt surusid läbi Kambodža ÜRO koha andmise Pol Poti režiimile, ning USA, mitte Kuuba toetusel oli see koht Punaste Khmeeride käes kuni 1993. aastani.

Kommunistlik Vietnam sekkus Kambodža genotsiidi peatamiseks, samal ajal kui lääne liberaalid pealt vaatasid või, veel hullem, seda sekkumist hukka mõistsid. See oli president Carteri administratsioon, mitte Fidel Castro oma, mis kutsus rahvusvahelisi abiorganisatsioone keelduma abist Vietnamile, kes oli Pol Poti kukutades päästnud ilmselt miljoneid inimelusid. Kallis Madis, ära lange tänapäeva postmodernismi ohvriks, see on ajaloo ja poliitika analüüsimiseks halb meetod: jälgi reaalseid tegusid ja otsuseid, enne kui sa silte kleebid ja süüdistusi jagad.

Viimaks, ära muretse. Eesti vasakradikaalid lähtuvad täna kõige enam just nimelt Lincolni mõtteist nii demokraatia puhul, kui selles, et valitsustel peab olema võimalus luua oma raha oma kulude katteks. Eestis on praegu vasaktiival rohkem linkolniaane kui kastroiste, aga mitte sellepärast, et Castro meile vähem meeldiks, vaid sellepärast, et Lincolni ideed on täna Eestile sobivamad. Aga kui Lincoln oleks sündinud Kuubal, siis ma olen kindel, et ta 8. jaanuaril 1959 oleks seisnud Vabaduse Karavanis Fidel Castro kõrval. 

Seega, kallis kolleeg, lükkan resoluutselt tagasi need absurdselt kokkutraageldatud viited ja Sinu kiirustatud ning segased järeldused. Elagu vabadus, elagu rahva valitsus, rahva poolt ja rahva heaks!

Kommentaarid (83)
Copy
Tagasi üles