Postimees 1929. aastal: Austria rahuneb

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sisetülidest nõrgendatud Austria on astunud tervenemise teele. Põnevusega jälgis kogu Euroopa viimastel kuudel tema sündmuste arenemist, mis põhjust andis karta kõige pahemat.

Kõik katsed ilmasõjas purustatud riiki majanduslikult uuesti üles ehitada olid seni nurjunud erakondade leppimatuse tõttu, mis lõpuks viis lahendamatu kriisini. Senised lepituskatsed olid viinud ainult teravuste suurenemiseni, mis korduvalt ähvardasid viia verevalamisteni.

Seisukord oli seda hädaohtlikum, et Saksamaalt võetud eeskujul isamaaluse lipukirja all oli erakondlistele organisatsioonidele nõutatud relvu, mida pinevuse kasvamisel ärhvardati tarvitada üksteise vastu. Neil asjaoludel ei olnud liialdus karta, et Austria seisab kodusõja lävel.

Seesuguses õhkkonnas pidi tüüri oma kätte võtma praegune Schoberi valitsus, kellele langes osaks ränk ülesanne seisukorrast väljapääsu leida. Kahtlused selle valitsuse võimetes on osutunud ekslikuks. Laupäeval võttis Austria valimiskogu lõpulikult vastu uue põhiseaduse, mis peab minevikust päritud tõbesid põdevale maale andma uut elujõudu. /…/ Kodusõja puhkemist Euroopa pinnal ei oleks Austria naabrid võinud rahulikult pealt vaatama jääda. Vahelesegamine oleks aga kahtlemata vastuolusid sünnitanud teiste riikide vahel. 12.12.1929

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles