Tudengiorganisatsioonid: Tartu Ülikool vajab avarama pilguga rektorit

Postimees
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu ülikooli peahoone.
Pildil Tartu ülikooli peahoone. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Eeloleval kevadel valib Tartu Ülikool endale uue rektori, iseseisvuse taastanud Eestis kuuenda. Vaadates seda, millised mäena kõrguvad ülesanded seisavad praegu ühiskonna ees, oleme jõudnud veendumusele, et Tartu Ülikoolil on aeg võtta suurem vastutus ning selleks peaksid järgmise rektori fookuses olema inimene, kultuur ja ühiskond, seisab üliõpilasorganisatsioonide pöördumises.

Kogu taasiseseisvusaja jooksul ametis olnud viiest rahvusülikooli rektorist on neli olnud loodusteaduste taustaga. Nad on olnud head rektorid – ega ilmaasjata ole Tartu Ülikool liikunud rahvusvahelistes hindamistabelites aina ülespoole. Rohkem teame praeguse rektori Volli Kalmu ametiajast ja on väga raske ülehinnata ka tema veetud reformide positiivset mõju.

Maailm on aga viimase viie aasta jooksul drastiliselt muutunud. Kes oleks osanud eelmistel rektorivalimistel ette näha, et Suurbritannia astub Euroopa Liidust välja, Donald J. Trump saab USA presidendiks või Euroopa seisab silmitsi rändekriisiga, olgu siis sõjapõgenike või n-ö mugavuspagulaste näol?

Ülikool on jäänud ennast vaatama

Viimastel aastatel on ülikool tegelenud pigem iseendaga: reforminud juhtimist, muutnud struktuuri, sulgenud õppekavu ja pööranud tähelepanu oma tegevuse kvaliteedi parandamisele. Need on kõik olnud vajalikud ja mõistlikud tegevused.

Meile tundub, et ülikoolil on viimane aeg tõsta pea uuesti püsti ja vaadata enda ümber ringi. Nii märkaks ta paremini, mis ühiskonnas toimub ning mis on juhtunud ajakirjanduse, poliitika, majanduse, kultuuri, tervishoiu ja paljude teiste valdkondadega. Tartu Ülikooli valikud ja valimata jätmised võivad aastakümneteks kujundada teatud valdkondade tulevikuväljavaateid.

Tartu Ülikool ei peaks olema Eesti ühiskonnas pealtvaataja rollis. Siin on kõige paremad eeldused, et käsitleda ühiskonda vaevavaid probleeme interdistsiplinaarselt ja terviklikult. Mida võtta ette populismiga, et samal ajal säiliks sõnavabadus ja demokraatia? Kuidas reageerida üleilmastumise negatiivsetele mõjudele ja jõustada positiivseid? Kuidas korraldada tervishoiusüsteem nii, et selle keskmes oleks päriselt patsient, mitte teenus? Kuidas tagada head tulemused rahvusvahelistes testides, aga samal ajal ka laste koolirõõm?

Tartu teadlaste tähelepanu ei vaja sugugi ainult kitsaskohad. Enamik maailma suurriike on asunud võiduajamisele Marsi nimel. Ehk saaksid ülikooli teadlased anda näiteks vastuse küsimusele, kuidas võiks näha välja elu Marsi koloonias? Arvestades, et punasel planeedil võiks tekkida mõningate hinnangute järgi miljoni inimesega asustus, siis kas meil Eestis pole ainulaadselt hea positsioon vastata sellele küsimusele?

Selliseid küsimusi on sadu ja Tartu Ülikool võiks anda oma panuse neile vastamisel, võttes vastutuse end ümbritseva eest. Sellised küsimused ei teki paraku aga ülikoolis siis, kui igaüks on oma distsipliini müüride vahel kinni võitlemas oma raha, oma professuuride ja doktorantide arvu eest. Need küsimused ei teki, kui pilk on kinni omaenda varvastel, selmet vaadata julgelt kaugustesse.

Meie meelest on käes aeg astuda järgmine julge samm. Eesti ühiskond ei peaks rahulduma pelgalt sellega, et oleme suutnud saada iseseisvas riigis oma ülikooli stabiilselt toimima. Just nüüd tuleks rektoril suunata pilk ülikooli seest välja ja vaadata päriselt maailma, et näha, kuhu maailm on teel ja kuidas meie saaksime kaasa aidata.

Tartu Ülikool ei peaks muutuma eelarve-Exceli ja peenhäälestuse ülikooliks, kus tuunitakse igal aastal veidi eelarvekoefitsiente, muudetakse natuke vastuvõtuarve ja otsitakse mõni välistudeng juurde. See ei ole 384-aastasele ülikoolile piisav ambitsioon. Tartu Ülikool peaks igal hetkel vaatama järgmist 300–400 aastat ja ise looma tulevikku, mitte tammuma rahulolevalt olevikus.

Uue pilguga rektor

Seepärast on meil vaja rektorit, kes pöörab tähelepanu ka inimesele ja ühiskonnale. Enamik on ilmselt kuulnud ütlust, et kui su ainus tööriist on haamer, siis hakkab kõik paistma naelana. Nii on üks viis maailma vaadata selline, mis püüab kõike väikesteks tükkideks lahti võtta ja igast tükist võimalikult täpselt aru saada.

Praegu vajab ühiskond just vastupidist, terviklikku vaadet, sellist, mis küsib, mis neist osakestest kokku tuleb. Kuidas osad üksteist ja tervikut mõjutavad? Kuidas süsteemid töötavad ja inimest mõjutavad? Uue rektori eestvedamisel peab Tartu Ülikool endalt küsima, mida ühiskond kui tervik meilt vajab. See on rahvusülikooli vastutus ning tal on käes aeg hakata uuesti vastutama kogu Eesti eest.

Me näeme kõikjal maailmas enda ümber, et tehnoloogia areneb juba praegu väga kiiresti. Isesõitvad autod ja Uber on kohal, aga järele ei jõua ühiskond, mis peaks neile muudatustele majanduse, juriidika, psühholoogia, tervishoiu, eetika ja kultuuri tasandil reageerima.

Tartu Ülikooli järgmine rektor peaks töötama selle nimel, et ülikool oskaks vastata neile küsimustele samamoodi terviklikult, nagu on juba välja kujunenud terviklik ettevõtlikkuse toetamise mudel (SPARK, Ideelabor, Delta jne), kus on läbi mõeldud nii suured põhimõttelised eesmärgid kui ka väikesed praktilised sammud, mida on vaja astuda nende saavutamiseks. Samamoodi võiks ülikool suhestuda ka teiste oluliste valdkondade ja kogu ühiskonnaga.

Praegu on Tartu Ülikool end ühiskonna ees liiga sulgenud ja mis veel hullem, ise arvama hakanud, et see ongi normaalne. Meie oleme vastupidisel seisukohal: Tartu Ülikoolil on täita Eesti ühiskonnas väga tähtis roll ning on käes aeg võtta vastutus, mis vastab ülikooli ligi 400-aastasele vanusele.

Fenno-Ugria Noored

Eesti Sotsiaaltöö Üliõpilaste Selts

Põhjamaade Etnoloogia ja Folkloristika Tartu Töörühm

Rakendusliku Antropoloogia Keskus

Sotsioloogiaüliõpilaste Liit Eestimaal

Ühinenud Humanitaartudengid

Ühiskonnateaduste Üliõpilaste Ühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles