Mikk Sarv: kuuskedest jõulukuul – kui vana on vana? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Sarv räägib sellest, kuidas vanarahvas paastumaarjapäeva tähistas, ka täna õhtul uues loomekeskuses Rüütli tänaval.
Mikk Sarv räägib sellest, kuidas vanarahvas paastumaarjapäeva tähistas, ka täna õhtul uues loomekeskuses Rüütli tänaval. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvaluuleteadlane Mikk Sarv kirjutab sellest, miks on seadusandjate soov langetada kuusikute lageraieks lubatav vanust halb mõte.

Just praegu, jõulukuul, kui kuusk on puuna meie kõigi tähelepanu keskmes nii lauludes kui ka elus, on tulnud päevakorda meie kuusikute raievanus. Metsaseaduse parandustega, mis lähevad kuu aja pärast riigikokku, tahetakse raievanuseks kehtestada 60 aastat. Seepeale on Eesti metsa kaitseks koostatud avalik kiri, millele on allkirja andnud paljud arvamusliidrid. Peagi avatakse allkirjade kogumine ka veebikeskkonnas.

Põhjenduseks tuuakse väide, et kuue aastakümnega jõuab kuusepuu n-ö täisikka, tema puidu omadused on piisavalt head ja juurdekasvu kiirus hakkab vähenema. Seejuures jäetakse aga tähelepanuta, et metsa kasvatamisel ei ole sealt raiutav puit ainus väärtus. Praegu kehtiv raievanuse piirang, mille järgi ei tohi raiuda nooremaid kui 80-aastaseid kuusikuid, jätab 20 aastat metsa kui terviku kujunemiseks ja toimimiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles