Tähelepanu, Savisaart kaitstakse! (3)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Nääs
Oliver Nääs Foto: Andrus Peegel

Pärast eelmise aasta sügisel hiliste öötundideni kestnud läbiotsimisi Hundisilma talus väljusid väravast advokaadid Üllar Talviste ja Oliver Nääs. Nad istusid Talviste luksuslikku Mercedesesse ning sõitsid lähedal asuvale põllule. Keerasid seal auto ümber ning seejärel lausa lendasid Savisaare talu värava eest bravuurikalt läbi sõites pimedasse öhe, nii et kruus paiskus kahte lehte.

Oleks võinud võtta lahjemat sorti mürki, et Talviste on selle, Savisaare protsessi Advokaat. Aga ei, Advokaat on hoopis Nääs, kes polnud siis veel 30 aastat vanagi. «Noor veidi,» võiks öelda kõrvaltvaataja, kuid Nääsi kolleegid lausuvad pigem: «Imelik öelda, et ta on noor advokaat. Ta on nii kogenud!»

Nääs ilmus laiema avalikkuse ette juba peaaegu kuus aastat tagasi, mil kerkis üles Savisaare idarahaskandaal. Toona istusid Tallinna linnavalitsuse pressikeskuse laua taga Edgar Savisaar, Kadri Simson ja tema. Vaid pool aastat varem oli Nääs saanud magistrikraadi ja istus nüüd juba tõelise poliitilise maavärina epitsentris. Kusjuures kogu tema bakalaureuseastme kursus paistab silma tugevate karistusõiguse spetsialistisega. Praeguseks on Nääs neist kindlasti kuulsaim.

Aegamööda on ta kasvanud Eesti ühe pikema karjääriga advokaadi Üllar Talviste kõrval. Mehe kõrval, kes tegi Savisaarega tegusid juba ajal, mil Nääs jooksis veel sõna otseses mõttes mähkmetes ringi. Mõne inimese hinnangul võikski temas olla veidi vähem Talvistet ja rohkem näiteks Simon Levinit.

Talvistega koos on Nääs osalenud mitmes kriminaalmenetluses, millest tuntuim on maadevahetuse protsess, kus nad esindasid Einar Vettust. Sellest protsessist on pealvaatajatel eredalt meeles Nääsi kaisekõne Tallinna ringkonnakohtus.

Kuigi tema kõrval istusid sellised korüfeed nagu Leon Glikman, Aivar Pilv ja seesama Talviste, tuli säravaim kõne just Nääsilt. «Ta rääkis nii, et kõigil jäi suu lahti,» ütleb üks toona kohal olnutest. Vettus pääses asjast ainsana puhtalt.

Sealt edasi ongi Nääsil olnud aina kõrgema profiiliga asjad ning mis seal salata, ka Savisaare advokaadi kuvand. Tema vastas on istunud ka endine õiguskantsler ja Soraineni advokaadibüroo partner Allar Jõks, kes ütleb Nääsi kohta napisõnaliselt: «Võimekas, nutikas.»

Ent ilmselt teavad vähesed väljaspool tsunfti, et tegelikult peab ta ka Tartu Ülikooli (TÜ) õigusinstituudis kriminaalmenetluse loenguid. Seda koos riigiprokurör Laura Feldmanisega, kes oli maadevahetuse kohtuprotsessis tema vastas. TÜ karistusõiguse õppejõu Marko Kairjaki sõnul on Nääs ja Feldmanis kõrgkoolile õppejõududena väga hea reklaam.

«Nad on pidevalt püünel ning mõlemal on ka väga hea teoreetiline ja praktiline pagas,» sõnab Kairjak ning lisab, et Nääs on kõrge lennuga. Kairjak teab, millest räägib, sest noorema põlvkonna advokaatidest on nemad Nääsiga ühed vähestest, kes ka riigikohtunikele koolitusi teinud.

Ning riigikohtunikud on juba seda sorti tegelased, kes ei soovi end harima mingit niisama kehkadiveid. Kohtunike sõnul on Nääs kirjalikus menetluses väga hea, mis on tänapäeval, mil teisest astmest alates enam kohtus eriti kohal ei käida, kadestamisväärne oskus.

Aga peale professionaalsuse on tal olemas ka inimlik pool. Nääsi tundvate inimeste sõnul on talle olulised lähedased ning samuti armastab ta päikese all lesida. Näiteks kui esimesed Savisaare toimikud kaitsjatele saadeti, oli Nääs pruun ja väljapuhanud, sest oli just tulnud puhkuselt Hispaaniast. Samuti öeldakse, et peale meeletu töövõime on tal olemas ka oskus ennast välja lülitada ning samuti ei ütlevat ta ära heast peost.

Nüüd on selle mehe ülesanne saada kätte vastused Savisaarelt, kes ei ole juba pikemat aega midagi sisulist öelnud. Ning nende vastustega tuleb tal teha imet, et pesta Savisaar puhtaks trobikonnast süüdistutest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles