Reformaator Renzi tõehetk

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi
Matteo Renzi Foto: AP/Scanpix

Itaalias toimub homme peaministripartei algatatud referendum mitme olulise põhiseadusmuudatuse üle. Aga kaudsemalt on see ka rahva võimalus näidata, kas peaminister Renzi on teinud head tööd.

2014. aastal tuli Matteo Renzi võimule suure toetusega, kuna lubas riigis laialdasi reforme. Nüüdseks on aga paljud valijad peaministri tegevuses pettunud – riigis valitseb endiselt suur tööpuudus ja põgenikekriis ei näi lahenevat.

Seega on peaminister läinud välja täispangale ja lubanud, et kui tema kabineti algatatud reformikava lükatakse tagasi, astub ta ametist tagasi. Kardetakse, et ei-häälte enamus avaks ukse populistlikule Viie Tähe Liikumisele, kes soovib muuhulgas korraldada referendumi eurotsoonist lahkumiseks.

Kuigi seda, mida populismi tõus tähendab, näitab aeg, seisab homme Itaalia ees valik, kuidas edasi minna. Kõige suurem tõehetk on see aga peaminister Matteo Renzile. Margus Parts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles