PÄEVAINTERVJUU Mikser: lahkuv valitsus võinuks käituda toetavamalt

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios oli täna värske välisminister Sven Mikser, kes peab nii ennast kui uut peaministrit kiireteks õppijateks ning leiab, et lahkuv valitsus võinuks olla toetavam.

«Kindlasti on välispoliitika valdkondi, kus tunnen end mugavamalt ja neid, mis vajavad rohkem sisseelamist,» tõdes uus minister. Paljusid diplomaate tunneb Mikser juba varasemast tööst.

Varem on Mikser kokku puutunud just julgeoleku küsimustega välispoliitikas, mida peab Eesti jaoks ka olulisimaks.

«Usun, et olen piisavalt kiire õppija. Kui vaadata valitsuse koosseisu tervikuna, siis on päris mitu ministrit, kes jätkavad vanades valdkondades või naasevad sinna. Kompetentsi ja kogemust on kindlasti palju.»

Kitsejuustuvalitsuse mainet pole vaja

«Üksikute ministrite skandaalid või skandaalikesed kindlasti valitsuse mainet mõjutavad. Usun, et peaminister tegeleb värske maaeluministri küsimustega, sest tegemist on tema erakonnakaaslasega. Peaminister kui valitsuse üldjuht peab leidma lahenduse, et see ei hakkaks valitsuse tööd ega teda ennast koormama,» arvas Mikser viimasel ajal tekkinud «kitsejuustuvalitsuse» mainest Martin Repinski farmiga seoses.

Eesti välispoliitiline maine

Jürgen Ligi avaldas viimasel päeval välisministrina Postimehe stuudios nördimust, et Eesti välispoliitiline löögijõud on kukkunud varasemast madalale. Ligi juhtis tähelepanu välispoliitiliselt tundmatule uuele president Kaljulaidile ning andis mõista, et ka Jüri Ratas pole välispoliitika vastu huvi tundnud.

«Kindlasti on peaminister kiire õppija,» arvas Mikser, «kui Taavi Rõivas sai valitsusjuhiks, oli temagi selles ametis uus. Ka tema oli enne pigem sisepoliitikale keskendunud. Samas mingil määral on Ratas siiski Euroopa Liidu asjadega tegelenud.»

«Jürgen Ligi on viimastel nädalatel öelnud päris palju asju, mida ta ise distantsilt vaadates ja pisut sisse ja välja hingates ei pea – ma loodan väga – eriti õnnestunuks. Uus valitsus peab end näitama töös.»

«Lahkuv valitsus oleks võinud käituda toetavamalt, kinnitada partneritele ja liitlastele, et oleme jätkuvalt samal kursil.»

Oma diplomaatilisi oskusi pidas Mikser piisavalt heaks, et Eesti riiki välissuhtluses esindada. Samuti hindas ta oma valdkondlikke teadmisi kõrgemaks kui vahetul eelkäijal Ligil.

«Olen poliitik ega pole töötanud tegevdiplomaadina. On üksikud säravad erandid, kes on olnud nii suursaadikud kui välisministrid nagu Toomas Hendrik Ilves või Marina Kaljurand, aga valdavalt tulevad välisministrid poliitikute ridadest.»

Erakondlikku kuuluvust ei pidanud Mikser uues ametis määravaks ning kursimuutust Reformierakonna välisministritega võrreldes teha ei kavatse.

Vaata saatest, kuidas kommenteeris Mikser Euroopa Liidu ees seisvaid probleeme kodanikest kaugenemisel ja ärevat sisepoliitilist olukorda Türgis, kus president Erdogan ähvardas pagulasi taas Euroopasse saatma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles