Henrik Roonemaa: Facebook ajab elevandi oma toast välja või sureb (4)

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Toomas Huik

Seoses Brexiti-kampaania ning Donald Trumpi valimiskampaaniaga on avalikkuse ette kerkinud teema, et paljud internetis, eelkõige Facebookis levivad uudislood on täielikud väljamõeldised. Need võltsid uudised on suunanud suurte poliitiliste protsesside käiku ning kuigi osaliselt on nende taga ilmselt tõesti olnud poliitilised konkurendid kodu- või välismaalt, on palju sellest ka lihtsalt raha teenimiseks tehtud pettus.

Nagu tegid need Makedoonia koolipoisid, kes avastasid, et kui teha Trumpi-teemaliste uudiste leht ja levitada neid Facebooki kaudu, siis tuleb sinna lehele palju inimesi ja poisid teenivad reklaamiga tuhandeid dollareid, ilma mingi poliitilise tagamõtteta.

Nüüd on meil suur probleem. Toas pandi tuli põlema ja selgus, et seal oligi päriselt suur võltsuudiseid tootev elevant. Brexit ja Trump kinnistasid arusaama, mis oli hakanud tekkima tunduvalt varem. Euroopas oleme saanud vähemalt aasta või paar jälgida, kui osavalt agendid internetis tegutsevad. Ukraina sõda on üks hea näide (seal on kohati täiesti võimatu öelda, mis on tõde ja mis emma-kumma poole spinn), aga miks mitte ka 13-aastase Liza juhtum Saksamaal, keda migrandid ei röövinudki tegelikult ära ning mis tekitas Kremli ja Saksa valitsuse vahel korraliku tüli.

Hea uudis on see, et elevandi väljailmumisega on probleem ennast sisuliselt ise ka lahendanud, sest Facebookil on nüüd valida: ta kas ajab selle elevandi oma toast välja või sureb ise. Mark Zuckerberg on sellest lõpuks ometi aru saanud ja lubab pidevalt avalikkuse ees lahendust. Ma ei kahtle, et ta on siiras.

Facebooki jaoks on küsimus ka majanduslik. Endiselt kehtib ütlus, et sa võid lollitada vähe inimesi kaua aega või palju inimesi lühikest aega, aga mitte palju inimesi kaua aega. Esiteks saavad inimesed aru, et neid lollitatakse, nagu nad hakkavad praegu väga kiiresti aru saama, ning teiseks tüdinevad nad sellest trallist lihtsalt ära. Kõik tõe ja tõenduspõhisuse eest seisjad peaksid nüüd sellele protsessile veel suuremat hoogu andma, et Facebooki kui võltsuudiseid levitava kanali probleem oleks veel teravamalt avalikkuse ees – seda kiiremini lahendus saabub.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles