Propastop: Briti vandenõuteoreetik David Icke esitas Kremli vaatenurki Eesti aadressil (1)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Icke'i loeng Tondiraba jäähallis
David Icke'i loeng Tondiraba jäähallis Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Novembri keskel külastas Eestit maailmakuulus briti vandenõuteoreetik David Icke, kelle mantra on, et maailma valitsevad reptiilid. Muu hulgas filmis ta Eestis videopostituse, milles esitatud seisukohad kattuvad kohati üllatavalt Venemaa propaganda vaatenurkadega.

Lühidalt postituse sisust

Ämari lennuväebaasi lähistel salvestatud etteastes teatab Icke rõhutatult, et tema selja taha jääb NATO baas. Edasises jutus on rõhk sellel, et infooperatsioonidega demoniseeritakse Venemaad, külvates sellega hirmu ja luues õigustust NATO haarde laienemisele.

Järgnevalt teatab Icke, et «kui vaadata NATO ajaloole alates II maailmasõjast, siis näeme, et hoopis NATO on oht rahule». Tõestuseks vandenõuteoreetik fakte ei too, viskab vaid õhku umbmäärase küsimuse, mida teeb NATO,  pommitades tsiviilisikuid Liibüas, osaledes Lähis-Ida konfliktis, ja vastab ise, et NATO on seal selleks, et kehtestada «varjatud käe» tahet, mis organisatsiooni kontrollib.

Seejärel toob video esile vox populi. Tallinnas Solarise keskuses on küsitletud kolme inimest, kellele esitatakse suunavaid küsimusi Venemaad demoniseeriva propaganda kohta ja kelle vastuseid esitatakse anonüümselt. Ühe vastaja puhul on koguni pilti udustatatud ja intervjueeritav ei räägi kaamerasse otse, vaid profiilis. Siiski on nii pildist kui häälest selgelt ära tunda, et tegu on Tallinna TV saatejuhi Andres Raidiga. Muu hulgas teatab Raid, et ei ole olemas ühtegi dokumenteeritud märki sellest, et Putin kavatseks invasiooni ükskõik kuhu. Samuti väidab Raid, et ka Ukraina puhul polnud tegu Venemaa invasiooniga.

Ligi 20-minutilise videopostituse lõpetuseks toob Icke taas esile, et kõike juhib «varjatud käsi», kes tahab kolmandat maailmasõda, et muuta inimühiskonna iseloomu. «Kaks esimest olid ja nüüd nad tahavad kolmandaga oma töö lõpule viia, see on olnud kogu aeg plaan. Selleks ka kogu see Venemaa demoniseerimine,» resümeerib maailma paljusid juhte reptiilideks pidav mees.

Propastopi kommentaar

Reptiile ja «varjatud kätt» me seletama ei küündi, ent leidsime Icke'i loost mitu teemat, mis kattuvad Venemaa propaganda vaatenurkadega:

– Väited Venemaa demoniseerimisest ja russofoobiast  on Kremli propaganda juhtmotiiv.

– Samasse valda kuulub ka väide NATO kui organisatsiooni agressiivsusest. Seda umbmäärast väidet on keeruline lühidalt ümber lükata. Olgu tõestuseks fakt, et NATO kui organisatsioon ei ole kunagi valla päästnud vallutussõdu ega annekteerinud iseseisvate riikide territooriume. 1949. aastal oma liikmete kaitseks asutatud NATO ajaloos esimene lahingutegevusse sekkumine toimus alles 28. veebruaril 1994, kui NATO hävitaja tulistas alla neli Serbia lahingulennukit, kes rikkusid ÜRO kehtestatud lennukeeldu. Tegu oli ÜRO resolutsiooni tagamisega.

– Viitamine NATO baasidele Ida-Euroopas kui okupatsioonivägedele kuulub Krimmi hõivamise järgse Venemaa propaganda arsenali. Nii püütakse vastandada riike NATOs ja ELis, lõhestada liitlaste ühtsust. Lisaks proovitakse näidata, et väiksemad NATOsse kuuluvad riigid, nagu Eesti, ei oma mingit otsustusõigust, olles vaid USA tallalakkujad.

– Püüdes õigustada agressiooni Krimmis, on Venemaa rünnanud 2011. aastal NATO juhtimisel toimunud operatsiooni tsiviilisikute kaitsmiseks Liibüas. Operatsioon toimus ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide alusel (UNSCR 1970 ja 1973), millele Venemaa ei ole vastu hääletanud.

Kokkuvõtteks on kõnealune videopostitus näiteks, kuidas post-fakti ajastul vandenõuteoreetikute ja propagandistide sõnumid teineteiselt tuge leiavad ning omavahel segunedes inimestes segadust ja kahtlust külvavad.

Kes soovib David Icke’i kohta rohkem teada saada, võiks vaadata ETV «Pealtnägija» intervjuud, kust selgub veel nii mõndagi üllatavat.


Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles