Postimees 1931. aastal: kodanikkude keskele külvatakse vaenu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval peeti Saksa teatri ruumides «elavat rahva sõna» sotsialistliku töölispartei Tartu ühingu korraldusel, mis oma väljakutsuvate ettekannete tõttu mürgliga lõppes.

Esimene osa, kus esinesid kõnedega riigikogu liige A. Rei ja linnanõunik Joh. Sütt, kandis asjalikku ilmet. Lisapalad olid aga niivõrd provotseerivad, et see rahulolematuse esile kutsus.

Esitati maitsetuid kupleesid ja labaseid torkeid kodanluse aadressil. «Poliitilise revüü» ettekande puhul ei suutnud publikum enam rahulikuna püsida, kuna selles osas eriti mõnitama hakati kodanikkude usu ja rahvuslikke tundeid. Saalis kuuldus protestihääli: nõuti niisuguste ettekannete lõpetamist. Tekivad vastastikused ägedad sõnavahetused ja keegi noor sotsialist lõi ühte protesteerijat. Politsei astub vahele.

Tõsist nurinat ei tekitanud sarnaste labasuste etendamine mitte ainult «kodanlaste» keskel, vaid ka kõigi arukate tööliste ringkonnas ning on arusaadav, et ühiselt pareeriti mõnitav kallaletung meie riigile ja kodanikkude tunnetele. Agarust näitasid peaasjalikult ainult punaste sidemetega noorsotsialistid.

Imestati, miks üldiselt lugupeetud kõnelejad nagu hrad Rei ja Sütt lubavad oma ettekannete-koosolekul labasusi etendada ega võta vaevaks kontrollida selle sisu. Kindel on, et sellega ei arendata mingit klassiteadvust ega maa ilmavaadet, vaid tekitatakse kodanikkudes kunstlikke vastuolusid.

24.11.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles