Postimees 1892. aastal: esimene elektrivalgus Tartus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Postimees

Meie Tartu linn seab ennast, et ta küll rahvaarvu poolest alles ligi poolsada tuhat, suurte linnade kõrvale, sest mis uuendustest ja leidustest vähegi ilmas on, saab ka Tartus pruugitavaks. Praegu on H. Wöhrmanni tubaka-vabrikus Tiigi uulitsas nr. 43 elektriväe asjatundja E. Hoegerstädti poolest vabrikule kui ka H. Wöhrmanni eluruumidele elektrivalgus valmistatud.

Sangaste grahv Friedrich Berg, kes tehnikuteel väga haritud on, sest et ta ju kõiksugu masinaid korralikult tunneb, oli valgustuse prooviks valgustust järelevaatama palutud, kus juures siis ka nende ridade kirjutajal võimalikuks sai, ennast selle valgustuse värgiga tuttavaks teha. Kõik see valgustuse värk on 180 väikese lambiga, millel iga ühel 16 kuni 25 küünla valgus on, ja pääle selle on ühel õuelambil 2000 küünla valguse mõju. Väikesed lambid valgustavad sisemisi ruumisid ja on nad nõnda kergesti korralikult üles seatud, et ka kõige peenem töö niisama kui keskpäeva ajal ära toimetatud võib saada. Imeks oli panna, et see tuli, oma üli suure valguse mõju juures, veel väga meelitav meie silmadele oli. Et soojal ja külmal midagi mõju selle valguse kohta ei ole, on väga tähtjas asi, sest külmas kui ka soojas ruumis põles see tuli väga vagusasti.

Elektri-dynamo-masin saab auru-masinast kergest ümber tõmmatud ja jookseb elektri-väge sala tekitades nii ühe tasa vagusasti, et midagi mürinat kuulda ei ole. 25.11.1892

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles