Peeter Langovitsi tagasivaade: «Muinasjutuaed» tutvustas Norrat

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Novembris 1996 toimunud Norra nädalal tutvustati norra kultuuri ja koostöövõimalusi selle maaga. Peale näituste näidati norra filme, sealhulgas ka Liv Ulmani filmi «Kristiina Lauritsatütar».

Kultuurinädal tipnes vaibanäitusega, mille avamisele saabus alles mõne nädala ametis olnud Norra peaminister Thorbjorn Jagland delegatsiooniga. Meenutuseks: 23. oktoobril astus tagasi Norra valitsust pikka aega juhtinud peaminister Gro Harlem Brundtland, kelle ametlikku visiiti Eestisse oli pikalt ette valmistatud. 25. oktoobril alustas tööd Thorbjorn Jaglandi juhitud valitsus ning oma esimese ametliku välisvisiidi otsustas peaminister teha Eestisse. Samal ajal Norra valitsuse vahetusega oli kriisis ka meie valitsuskoalitsioon.

19. novembril Tallinna kahepäevasele ametlikule visiidile saabunud Jagland kohtus valitsusjuhi Tiit Vähiga, riigikogu aseesimehe Tunne Kelamiga ja president Lennart Meriga. Kõneluste keskmes oli viisavabadus, mida sooviti kehtestada samadel alustel teiste Põhjamaadega ja kooskõlas Schengeni viisaruumi nõuetega, Läänemere regiooni koostöö ja turvalisus ning NATO võimaliku laienemisega seotu. Viisavabadus Leeduga kehtis juba 1992. aastast. Meiega lepingut sõlmima ei kiirustatud, põhjuseks toodi migratsioon ja kuritegevus.

Eesti visiidi tipphetkeks sai see, kui Norra peaminister Thorbjorn Jagland ja ta abikaasa Hanne Grotjordi koos peaministri Tiit Vähi ja ta abikaasa Raine-Lea Vähiga avasid Rotermanni Soolalaos norra vaibakunsti tutvustava esindusliku näituse «Muinasjutuaed». Neid saatis Norra suursaadik Eestis Kai O. Lie. Paljude kutsutute seas olid ka kultuuriminister Jaak Allik ja riigisekretär Uno Veering, Tunne Kelam, Ingrid ja Arnold Rüütel, diplomaate ja kunstnikke.

Avamisel rääkis Jagland muinasjuttudest, mida norrakad on põlvest põlve jutustanud. Muuhulgas meenutas ka maalikunstnik Konrad Mäge, kes möödunud sajandi alguses Oslos viibides sealsete kunstnikega kohtus ja Norra maastikke maalis. Trondheimi tarbekunstimuuseumi kogudest möödunud sajandi algusest pärinevate vaipade näitus «Muinasjutuaed» oli eriline.

Inspireerituna norra muinasjuttudest, rahvalauludest ja mütoloogiast, kasutasid muuseumi kudumisateljee vaibakudujad värvikate ja fantaasiaküllaste vaipade kudumisel ainest ka norra kuulsa maalikunstniku Gerhard Munthe akvarellidest. Peaminister jõudis esitleda ka noort norra kirjanikku Erik Fosnes Hansenit ja tema romaani «Reekviem katkenud reisile». Musitseeris pärimusmuusikaansambel Bukkene Bruse.

Visiidi teisel päeval oli peaminister Jagland Olümpia hotellis Norra saatkonna ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja korraldatud Eesti-Norra äriseminaril, millel osales peale meie ärieliidi üle saja Norra äritegelase. Hiljem andis Jagland Eesti päästeametile üle kaheksa autokoormat 1,7 miljoni krooni väärtuses päästevarustust Norra tsiviilkaitse ametilt. Lauluväljakule oli veokite ette ritta seatud varustus, mille seas püüdis pilku töökorras mootorprits 1950. aastatest.

Jõuti jalutada ka vanalinnas ja astuda läbi raekojast, kus tehti sissekanne auraamatusse ja tutvuti maja ajalooga. Enne Eestist lahkumist vaadati veel lennujaama ja uut lennujuhtimiskeskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles